Matematiksällskapet

Mattekollo i Ryssland. Jag till vänster, en elev till höger
Mattekollo i Ryssland. Jag till vänster, en elev till höger

Varför ryssar är bra på matte

När jag var liten gick jag förstås i skolan och tyckte ganska mycket om matte. Geometri var ett av mina favoritämnen i sjuan (algebran gillade jag däremot inte). Men det som jag minns bäst av matematikaktiviteterna var alla resor till andra städer där vi tävlade mot andra barn i matte.

I Ryssland finns sedan efterkrigstiden en stark tradition av matematikcirklar, -tävlingar och -sommarskolor. Verksamheten som stöttades på grund av något så tråkigt som kalla kriget gav väldigt bra resultat. Många framstående matematiker, programmerare och naturvetare kommer från Ryssland och i cirka hälften av fallen har de under uppväxten gått på någon matematikcirkel en gång i veckan och deltagit i tävlingar.

Den allra största positiva effekten för mig och många andra jag känner är den sociala. Många frågar mig om jag åker till mitt hemland/hemstad och besöker släkt och vänner — det gör jag inte. Jag åker istället till ett mattekollo eller till matematiktävlingar och hjälper till att organisera dem. De flesta andra som kommer dit gör det av den anledningen att det är underbart att befinna sig i arbetsmiljö med vuxna och barn som är lika engagerade i matte som en själv. Det är svårt att återskapa den miljön i vardagen.

Matematiksällskapet i Sverige

Min dröm har sedan länge (kanske sedan jag flyttade hemifrån för 10 år sedan) varit att etablera en sådan tradition i Sverige. Det finns små öar av verksamhet som matematikklasser, några mattetävlingar och numera även matematikklubbar för intresserade i Uppsala och andra städer. Men ett stort problem är att alldeles för få blir berörda av den verksamheten. Kanske lite mer än hälften av matteintresserade vuxna som jag träffar (som då är duktiga programmerare, naturvetare, matematiker och ingenjörer) hade aldrig hört talats om mattetävlingar när de var barn. När jag berättar om vad jag gör får jag ofta höra ”åh, jag önskar att detta hade funnits när jag var barn”.

Så bättre sent än aldrig: nu startar vi Matematiksällskapet, en förening för alla som vill att det ska finnas sociala evenemang för barn i Sverige, inte bara lokalt utan även nationellt! Med det menas att barn ska kunna besöka varandra i olika skolor och städer och utbyta kontakter och erfarenheter. Inte minst följer deras lärare med och kan också lära av varandra. Jag har drömmar om att organisera inte bara matematikkollon utan även turneringar i matematiskt resonerande där lag från hela Sverige samlas. Det är viktigt att detta sker inte bara under en dag, utan kanske 3-7 dagar, för att barn ska hinna prata med dem från andra ort och inte bara med dem man redan känner.

Redan nu i maj kommer vi på Matteklubben i Uppsala få besök från högstadieelever från Falun, det kommer bli nyttigt för oss båda ansvariga lärare att organisera något ihop och för barnen att uppleva någonting nytt. Synd att det blir en dag bara, men vi hoppas på fler tillfällen i framtiden!

Var med i vår förening

För att få nationellt genomslag behöver vi vara många! Oavsett om du är går i skolan eller är vuxen, så länge du stödjer vårt syfte, gå gärna med. Ju fler vi är, desto lättare är det att få sponsring till evenemang och desto mer roliga saker kan vi anordna oss emellan!

Bli medlem

Styrelsen söker kassör

Många av oss som startar Matematiksällskapet bor i Uppsala, så därför kommer vi driva föreningen härifrån, även om den syftar till att vara nationell. Just nu behöver vi en kassör till styrelsen. Känner du att du eventuellt skulle vilja sitta med i styrelsen (som kassör eller annan ledamot), kontakta då mig på valentina.chapovalova@gmail.com. Även om du inte har några kunskaper om vad man gör som kassör i en styrelse, så gör det inte någonting. Vi har en person i styrelsen som är kassör i en annan förening, som gärna hjälper till med det tekniska.

Mötet då vi väljer kassör är schemalagt den 22:a april klockan 20:00 på Skype. Hojta till om du vill vara med och lyssna, det kommer även handla om Matematiksällskapets kommande projekt, Mattekollo.

11 reaktioner till “Matematiksällskapet”

 1. Vore verkligen intressant om någon mattecirkel kunnat bildas i Göteborg! Är verkligen intresserad.

 2. Bra initiativ! Tyvärr har ni en stor utmaning framför er, att nå ut till så många som möjligt. Därför föreslår jag att ni tar er en titt på http://problem.math.su.se/, och funderar kring om ni kan använda deras upplägg på något vis, så att även de med oengagerade föräldrar också får chansen att knyta kontakter. De som bor i städer på långt avstånd från huvudstaden lär ju inte heller kunna medverka på så många tillställningar.

 3. Kanske skulle nämnt att jag går i åk 9 men håller på med matte 3c just nu. Skulle verkligen vara kul om något hände i Göteborg.

 4. V.V, kan rekommendera http://www.artofproblemsolving.com, om du vill ha lite intressantare böcker än matematik 5000 serien. Derivator och sådant är ofta väldigt ointressant problemlösning (hata mig inte för att jag säger det).

 5. Detta ger mig en idé, V.V.! Vi borde ha en kontaktannons-sida på matematilsallskapet.se, så att intresserade från samma ort kan kontakta varandra. Men jag kan också fråga mina bekanta i Göteborg om det redan händer något där. Om det gör det, borde det förresten dyka upp på http://mattetalanger.ncm.gu.se/ (jag tror tyvärr inte det står något om någon live-Göteborgsverksamhet).

 6. Eftersom det nog skulle bli svårt att få ihop någonting live i göteborg eller andra mindre städer kanske man borde ordna någon slags onlineverksamhet eller liknande tills vidare. Det skulle lösa problemet med din fysiska position.

 7. Angående onlineverksamhet.

  Det stämmer att eftersom jag bor långt bort från Göteborg så betyder det att jag bara kan hålla lektioner på avstånd (eller väldigt sällan). Men här är det viktigt att skilja på Matematiksällskapet och min egen verksamhet (som egenföretagare).

  Poängen med Matematiksällskapet är att det ska bli mycket större än min egen verksamhet och oberoende av mig personligen, genom att människor blir engagerade på sina egna orter. Hur det ska ske är det upp till styrelsen att ta fram. Och då kan det ju förstås hända att vi förenar alla unga (som ännu inte har verksamheter på sina egna orter) genom online-träffar.

  Men i min egen verksamhet ordnar jag redan lektioner via Skype och så. Men problemet är att det inte är gratis, och därmed är det inte fullt tillgängligt för alla. Om det finns någon grupp i Göteborg som kan samlas och kommunicera med mig, så kan jag absolut hålla lektioner (och ni delar på kostnaden). Men då blir inte del av Matematiksällskapet.

  Tack för tipset i alla fall, vi kan se vad vi kan göra utav det!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.