Dvärgar på en bro

Dvärgar på en bro

300 dvärgar ska gå över en bro mitt i polarnatten. Bron är ranglig och klarar av som mest två dvärgar i taget. Med sig har de en lykta som de måste ha med vid varje övergång. Dvärgarna behöver olika tid för att gå över bron: 1 min, 2 min, 3 min … respektive 300 min. När två dvärgar går över, så går de med den långsammastes hastighet. Ingen dvärg vill gå över bron fler än 3 gånger (dvs fram-tillbaka-fram). Vilken är den minsta tiden de klarar övergången på?

Visa lösningen

5 reaktioner till “Dvärgar på en bro”

 1. Tack för fin blogg. Försöker ta igen matte för att hjälpa min dotter med matten.
  Men att skriva om 300 dvärgar är inte alls passande. Byt ut till 300 feta barn, 300 personer med funktionsvariationer, eller något annat, inget av detta är kul. Jag lovar, ingen dvärg skulle tycka detta vore kul. Annars, en superbra blogg!

 2. Åh, tack för info! Då ska jag ändra i min vokabulär. Jag ska även prata med mina barn och tala om att de som är kortväxta just kallas kortväxta, inget annat. Tack. God jul!

 3. Men snälla någon…
  Dvärg här är ju inte knutet till mänskliga fenomen utan snarare sagoväsen, tänk Snövit eller Sagan om ringen osv.
  Dessutom är det högst motsägelsefullt att först klaga på dvärg och sen själv använda det 300 bajsnödiga föräldrar går över en bro skulle vara mer passande då ?

  Dvärgar finns i sagor och de jobbar i gruvor punkt slut ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen