Matematisk utflykt

Matematisk utflykt är en bok om 40 kluriga problem och vacker matte. Den skrev jag tillsammans med min kompis, Erik Svensson. Du kan beställa boken genom formuläret nedan eller på GML Förlags hemsida.

Provläs i boken
Gå till beställning

framsida
baksida

Om boken

Matematik behöver inte vara som det du fått se i skolan. Istället för att sitta och lösa mängder av räknetal tror vi att människor får ut betydligt mer av att lära sig nya tankesätt och träna sin kreativa förmåga. Vi tycker att det är viktigt att förmedla budskapet att det är vad riktig matematik handlar om, till skillnad från mekanisk räkning och tillämpning av formler.

Därför bjuder vi in dig till en slags matematisk utflykt. Det är inte en vanlig bok, utan en samling med problem, där varje lösning öppnar ett fönster till vacker och fängslande matematik. Här finns inga fastställda metoder, inga recept som berättar hur problemen ska lösas, utan läsaren uppmanas att hitta en egen infallsvinkel till varje enskilt problem.

För att njuta av utflykten behöver du inte särskilt mycket förkunskaper, det är lagom om du har gått ut 9:an på högstadiet eller 1:an på gymnasiet, men det lär vara intressant för dig även om du studerat matematik på universitetsnivå.

Vi är säkra att många med intresse för kluringar och problemlösning i allmänhet kommer att uppskatta boken. Vi vill nå ut både till de som redan tycker om att tänka ut kreativa lösningar och vill bli bättre på det, och till människor som kanske inte alls tycker om matte (än), utan behöver se vad riktig matematik är för något.

De fyrtio problemen i boken är noga utvalda, så att lösningarna illustrerar olika idéer, och förhoppningsvis nya sätt för läsaren att tänka. Ofta är problemen väldigt svåra, men lösningarna behöver inte vara komplicerade för den sakens skull, och framförallt behöver du räkna väldigt lite, eller helst inte alls.

Provläs i boken


Du kan ladda ner två av problemen som pdf-filer. (Det finns fem svårighetsgrader i boken, och nedan är ett problem från nivå 1, samt ett från nivå 3)

Slantar och sannolikheter
Logiker med hattar

Beställa boken


Du kan köpa boken med mjukpärm till exempel på GML-bokhandeln. Priset är då 210 kronor (samt 60 kr frakt).

Du kan även beställa en lyxig version i hårdband för 290 kronor + frakt direkt här på sidan via webbshoppen.

 

Läs om hur boken blev till

Författarna Val och Erik

14 reaktioner till “Matematisk utflykt”

 1. En liten kommentar till “Logiker med hattar”.
  inspirerad av den flörsta “out of the box”-tänkandet så tänkte jag att om logikerna ställde sig i ett led formad om en cirkel skulle alla överleva eftersom man skulle inte kunna säga vem som står sist.
  Man tänjer mer på begreppet led än på matematiken, men om man skriver “ett rakt led” så försvinner mitt kryphål.

 2. Fast stämmer det? Om de står i en cirkel så är det ju ändå någon som måste vara den första att säga (och då kan åka dit för en felsägning).
  I någon mening så står ju alla sist i en cirkel, så man skulle kunna kräva att alla gissar sin hattfärg samtidigt. Hur ska logikerna då göra för att vara övertygade om att någon logiker överlever? Vi antar att det är minst 3 logiker (men inte oändligt många) och att alla ser varandra.

 3. @JohanB:
  Jag menar inte att det en jättesmart lösning men det är ett kryphål/tankevurpa som inte skadar att täppa igen.

 4. Hej Jonix, det finns inget clearing-nummer, eftersom det är inte ett vanligt bankkontonr. Gör som du brukar göra med bankgiro, det är samma system som för vanliga fakturor.

 5. Hej Val!

  Jag har beställt din bok för ett tag sedan och jag tyckte mycket om den. Jag skulle dock villja bli rekommenderad en till bok med intressanta uppgifter, då jag nästan är färdig med alla problem i boken. Jag går sista året på högstadiet och intresserar mig mycket för geometri och “talteori”, eller vad det heter, i synnerhet. Tacksam för svar.

 6. Hej Matte!

  Kul att du tyckte om boken. Tänk på att Nivå 5-problem är riktigt svåra och kanske kan räcka lika länge som alla andra tillsammans :) Vill du berätta vilket problem du tyckte bäst om hittills?

  Mm, det heter talteori om du tänker på delbarhet, primtal, Euklides algoritm och dylikt. Jag känner tyvärr inte till några böcker på svenska med samma nivå på uppgifterna. Men! Du kan lösa uppgifter från Baltic Way-tävlingarna. De är i uppdelade i just 5 problem i algebra, 5 i talteori, 5 i geometri och 5 i kombinatorik. De flesta är svåra, men det finns några som passar även högstadiet. Här hittar du problemen på engelska, men på respektive hemsidor kan du hitta problemformuleringarna även på svenska: http://www.math.olympiaadid.ut.ee/eng/html/?id=bw

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.