Matteklubben Tänkarna

Matteklubben Tänkarna är en klubb för matteintresserade barn. Vi har aktiva klubbar i Stockholm (för åk 1-7), Lund (för åk 1-6) och Göteborg (för åk 1-7). Klubben var på uppstart i Västerås, men tyvärr brann lokalen vi var i ner och vi har inte hittat någonting nytt. Det finns en specialklubb för Sågtorpsskolan på uppstart i Saltsjö-Boo, den klubben är dock öppen endast för elever som går på skolan. Anmälan till den sker också på ditt konto i databasen.

Matematikklubbarna i Karlstad har precis anslutit sig till vårt Matteklubbssystem! Se till att skapa ett konto om ditt barn har gått där.

Det finns intresse för att starta en klubb i Örebro, vill du vara med som deltagare eller ledare, tveka inte att höra av dig till valentina.chapovalova@gmail.com.

Träffarna finns till för barn som vill utveckla sitt matematiska tänkande genom utmaningar samt vill träffa likasinnade. Den matten som tas upp på träffarna ligger oftast utanför skolprogrammet och fokuset ligger istället på att utveckla problemlösnings- och resonemangsförmågan. “Vi räknar mycket mindre än i skolan, men tänker mycket mer!” sade en av deltagarna. Barnen ska vara beredda på att problemen på träffarna kommer vara riktigt svåra.

Det är jag, Valentina, som förbereder alla lektionerna. Alla klubbledarna är lokala problemlösningskunniga matematiker eller matematikstuderande.

Vill du bidra till Matteklubben Tänkarna?

Tipsa eventuella intresserade deltagare om den här hemsidan. Du kan också “gilla” Matteklubben Tänkarna på facebook.

Vill du testa på att undervisa mycket intresserade barn är du välkommen som volontär på de redan existerande klubbarna. Det spelar ingen roll hur mycket matte du har läst så länge du åtminstone går gymnasiet och kan problemlösning på SMT-nivå ungefär.

Är Matteklubben Tänkarna något för er?

Låt eleven testa på att göra “klurig matte” mha diagnoserna nedan.

Länk: Diagnos Åk 1-3

Länk: Diagnos Åk 4-6

Det viktigaste här att kolla om denna typ av matte är kul, man är välkommen oavsett om man har alla rätt eller alla fel, så länge du är intresserad av att träna på problemlösning och bli bättre. Var beredd på att det kommer vara ganska så svårt i början om du börjar på klubben!

Vill ni börja på Matteklubben Tänkarna?

Om ni har bestämt er för att prova på klubben eller vill skriva upp er på hela terminen på en gång gör ni på följande sätt:

Skapa ett konto där du skriver dina kontaktuppgifter, lägger till ditt eller dina barn, samt väljer stad eller städer där ni kan tänka er att komma på klubbens träffar. Denna anmälan är inte bindande.

Sedan kan du välja att boka enskilda träffar eller en hel termin om det finns en aktiv klubb i din stad. Efter att ni har besökt matteklubben för första gången bestämmer ni om ni vill betala terminsavgiften (ligger på ungefär en tusenlapp, se exakta priser nedan) eller gå enstaka gånger, vilket kostar 225kr/gång. Beroende på vilket du väljer, så får du en faktura i början av terminen (om du bokat heltermin) eller i slutet av terminen (om du bokar enstaka tillfällen under terminens gång).

Vill du att Matteklubben Tänkarna ska finnas på din ort?

Skapa ett intresseanmälan genom att välja din stad, så ser vi till att ordna något när tillräckligt många intresserade finns på din ort! Tipsa mig gärna om du känner någon lärare som skulle kunna bli ledare för Matteklubben Tänkarna på din ort.

Göteborg

Matteklubben Tänkarna är precis i startgroparna. Det första tillfället för åk 1-6 kommer ske den 2 oktober 2017 kl. 17:30. Träffen sker på Ebba Pettersson skola i Västra Frölunda. I början kommer det vara gemensam information, presentation av lärarna och klubben och sedan delar elerverna på sig i två grupper åk 1-3 och åk 4-6 och fortsätter till var sitt rum för den första lektionen.

Välkomna att prova på, det är gratis första gången! Du registerar dig, ditt eller dina barn och bokar plats på träffen här: Matteklubben Tänkarnas bokningssystem.

Det senare träffarna kommer troligen att hållas följande måndagar samma tid 17.30-19.00:
2 oktober (första träffen), 16 oktober, 6 november, 20, november, 4 december, 18 december.

Terminsavgiften HT2017 är 750 kr.

Under hösten kommer alla träffarna att hållas på skolan Ebba Pettersson, som sponsrar oss med lokalen.

Lund

Höstterminen 2017 har vi två grupper: en för åk 1-3 och en för åk 4-6. Träffarna sker på söndagar ungefär varannan-var tredje vecka. Träffarna leds av Hugo Eberhard och Björn Magnusson, som båda har vunnit var sitt matte-SM när de gick i högstadiet! Koordinator är Joel Torby, en matematikstuderande som har jobbat med mig på Mattekollo!

Terminsavgiften HT2017 är 900 kr för åk 1-3 (5 träffar) och 1050 kr för åk 4-6 (7 träffar). Enstaka träffar kostar 225kr/gång, men den första gången är gratis för nybörjare. Exakta schemat syns om du loggar in på ditt konto (se avsnittet “Vill ni börja på Matteklubben Tänkarna?” ovan).

Träffarna sker på Ideon Agora, det är Ideon Innovation som sponsrar oss med lokalen!


Ideon Innovation är en inkubator som hjälper småbolag att växa. Placerad mitt i Ideon Science Park har inkubatorn kontakt med ett enormt nätverk på nära 400 företag. Välkommen att ansöka med din affärsidé via hemsidan, eller bara slå en signal så bjuder de gärna på kaffe och snackar mer!

Stockholm

Höstterminen 2017 har vi fyra grupper: två för åk 1-3, en för åk 4-5 och en för åk 6-7. Träffarna sker på söndagar ungefär varannan-var tredje vecka. Träffarna leds av William Gustafsson för åk 1-3 och Fredrik Cumlin för åk 4-7. Båda är mina Mattekollo-kollegor med flera års erfarenhet av att undervisa matematikintresserade barn.

Logga in på ditt konto för att se det detaljerade schemat med ytterligare information om lokalerna.

Terminsavgiften HT2017 i Stockholm är 900 kr för åk 1-3 (5 träffar) och 1050 kr för åk 4-6 (7 träffar). Enstaka träffar kostar 225kr/gång.

Träffarna för åk 1-3 sker på Östermalm på företaget Entropics, som sponsrar oss med lokalen.

Träffarna för åk 4-7 sker på Norrmalm, på promenadavstånd från lokalen för åk 1-3.

Västerås

Just nu avvaktar vi med att starta terminen i Västerås, eftersom vi står utan lokal, då lokalen som användes VT2017 har brunnit. Har du tips om en lokal vi skulle kunna låna för lektionerna i Västerås, kontakta mig gärna på valentina.chapovalova@gmail.com.

Träffarna i Västerås leds annars av Samia Talbi. Hon är utbildad civilingenjör i teknisk fysik som har jobbat inom indutriell forksning och utveckling. Hon utbildade sig sedan till matematikpedagog. Idag arbetar Samia som matematikkonsult för att synliggöra matematikinlärningspsykologi, framgångsfilosofi bakom ämnet och dess roll för medborgerligt kritiskt tänkande.

Hur går lektionerna till?

Tänk er att det är en som en skollektion, men med friare format. Eleverna kan prata fritt med varandra (om matte) och lösa uppgifterna i eget tempo. Alla barnen som går i Matteklubben Tänkarna är alltså sådana som gillar matte, men inte alls får den utmaningen de behöver i skolan.

Under träffarna får barnen utmanande matematiska problem att lösa, samt öva i att formulera sina tankar muntligt och presentera lösningarna på ett strukturerat sätt för läraren. Fokus ligger på att förstå olika idéer och förklara hur man tänker, till skillnad från skolövningar där man fokuserar på svaret. På Matteklubben får man gärna ha fel, det är då man lär sig.

Vi tar inte upp matematiken som ingår i skolprogrammet så mycket, utan jobbar med annan sorts matte. Vi försöker gå in ämnet både djupare och bredare samtidigt som vi vill visa vad riktig matematik är för något. Det är tyvärr inte så många som får uppleva det.

Här finns gamla lektioner från Stockholmsklubben, ni får gärna testa på och lösa uppgifterna:

Lektioner vårterminen 2016

Lektion 5 åk 1-3: Kartor
Lektion 5 åk 4-6: Kartor och kartgrafer

Lektion 4 åk 1-3: Uppgifter om kuber
Lektion 4 åk 4-6: Uppgifter om kuber (svårare)
Lektion 4 åk 4-6: Matematisk hockey

Lektion 3 åk 1-3: Dela figurer
Lektion 3 åk 1-3: Leta i pi-decimaler
Lektion 3 åk 4-6: Leta i pi-decimaler
Lektion 3 åk 4-6: Blandade uppgifter

Lektion 2 åk 1-3: Schackkluringar
Lektion 2 åk 4-6: Sten-sax-påse
Lektion 2 åk 4-6: Sänka skepp

Lektion 1 åk 1-3: Markera delare
Lektion 1: Extra övningar alla årskurser
Lektion 1 åk 4-6: Kolla alla fall

Lektioner höstterminen 2015

Lektion 5 åk 1-3: Julkluringar
Lektion 5 åk 4-6: Balansvåg
Lektion 5 åk 4-6: Blandade julkluringar

Lektion 4 åk 1-3: Blandade problem
Lektion 4 åk 4-6: Jämnt och udda
Lektion 4 åk 4-6: Tänkarna i Underlandet

Lektion 3 åk 1-3: Blandade uppgifter
Lektion 3 åk 1-3: Läxa
Lektion 3 åk 4-6: Konstruktionsuppgifter
Lektion 3 åk 4-6: Lika mycket, gruppuppgifter

Lektion 2 åk 1-3: Blandade uppgifter
Lektion 2 åk 1-3: Läxa
Lektion 2 åk 4-6: Omkrets och area
Lektion 2 åk 4-6: Omkrets och area: Läxa
Lektion 2 åk 4-6: Gruppuppgift

Lektion 1 åk 1-3: Blandade uppgifter
Lektion 1 åk 4-6: Överhällningar
Lektion 1 åk 4-6: Kvadrater

23 reaktioner till “Matteklubben Tänkarna”

 1. Hej!
  Har ni mattegrupper för äldre barn? Har en matteintresserad dotter i 8:an i Stockholm. Om ni inte har det, har ni något tips?
  Mvh
  Elisabeth

 2. Hejsan!
  Har en väldigt matematikintresserad 6-åring (F-klass). Finns det möjlighet att börja till våren eller måste han vänta tills han börjar 1:an?
  Mvh,
  Runa

 3. Hej Runa!

  Ja, det finns möjlighet för F:are att börja, om du bedömer att han kan läsa och räkna på samma nivå som en förstaklassare. Det är bara att anmäla intresse, så börjar ni senare om inte annat.

 4. Hej igen Valentina!

  Jag tänkte inte på läsningen. Räkna gör han definitivt på en förstaklassares nivå. Och han läser siffror och räkneoperationer utan problem. Han kan alla bokstäver, men kan inte direkt läsa en text utan stöd (om den bara innehåller lättare ord så kan han nog). Vad tror du om det? Är det tillräckligt?

  Mvh,
  Runa

 5. Runa, jag tror att det ska vara tillräckligt för Matteklubben Tänkarna i Stockholm. Min bror som leder träffarna jobbar mindre med text än vad jag brukar göra, och mer med fysisk material. Dessutom så förklarar han uppgiften om man t.ex. har svårt att förstå vad som ska göras, så långsamt läsande ska inte vara ett problem.

  Hoppas du kan hjälpa din son att göra diagnosen genom att berätta problemen. Det är viktigt att kolla om han har fallenhet för denna typ av klurigheter och matematik.

 6. Hej Matilda!

  Vi har skickat ut information om vårterminen till som fyllt i intresseanmälan. Vill ni ha inbjudan så kan jag skicka till dig också, men fyll gärna i formuläret för att jag inte ska tappa bort er :)

 7. Hej Valentina!
  Jag har en matteintresserad 14-åring i Karlskrona, finns det något här i närheten? Jag läste precis om möjligheternas dag på måndag 9 januari men jag har tyvärr inte sett något om det tidigare. Är det bara 1 dag eller kommer det att komma fler liknande föreläsningar i framtiden? Han har även en lillebror i förskoleklass som visar intresse för matematik.

 8. Hej Sara!

  Möjligheternas dag är tyvärr bara en engångshändelse (så är det nu i alla fall). Så det blir min första besök någonsin i Karlskrona.

  Jag känner inte till några andra aktiviteter i Karlskrona tyvärr, men du kan uppmuntra dina barn att gå med i Matematiksällskapet, det är en förening som organiserar träffar för barn i hela Sverige: http://www.matematiksallskapet.se/

 9. Hej! Jag har en matematikintresserad 3:e klassare som väldigt gärna vill börja i matteklubb i Lund till våren. Jag har skrivit en intresseanmälan men ännu ej fått något svar och vad jag förstår är det uppstart i slutet av v4 om tillräckligt många anmälningar kommer in. Vi vill inte missa chansen att komma med då vi länge hållit utkick efter om en liknande matteklubb som i Uppsala skulle starta i Lund. Är gruppen redan full? Vår pojke gjorde diagnosen som fanns för Uppsalas matteklubb på nätet och klarade den men vi skickade inte in den ifylld eftersom testet bara gällde för deltagare i Uppsalas matteklubb som vi förstod det.

 10. Hej, Sonen (12 år) är mycket intresserad av Uppsalas matteklubb. Hur gör vi för att anmäla honom? Tack på förhand!

Kommentera