Matteklubben Tänkarna

Om Matteklubben Tänkarna

Matteklubben Tänkarna är en klubb för matteintresserade barn.

Träffarna finns till för barn som vill utveckla sitt matematiska tänkande genom utmaningar samt vill träffa likasinnade. Den matten som tas upp på träffarna ligger oftast utanför skolprogrammet och fokuset ligger istället på att utveckla problemlösnings- och resonemangsförmågan. “Vi räknar mycket mindre än i skolan, men tänker mycket mer!” sade en av deltagarna. Barnen ska vara beredda på att problemen på träffarna kommer vara riktigt svåra.

Det är jag, Valentina Chapovalova, som förbereder alla lektionerna i samråd med klubbledarna. Alla ledarna är lokala problemlösningskunniga matematiker eller matematikstuderande.

Aktuellt

Den 27 maj 2018 anordnar Matteklubben Tänkarna lagtävlingen “Borromeiska Trianglar” för elever i åk 4-6. Tävlingen äger rum i Stockholm, Göteborg, Lund och Karlstad samtidigt. Vinnarna koras i varje stad samt för hela landet.

Är ni tre personer som går på samma skola så kan ni anmäla ett lag. Är ni en eller två personer som vill tävla, anmäl intresse för deltagande så sätter vi ihop ditt lag på plats.

Observera! Anmälan är enligt “först till kvarn”-principen, max 7 lag per stad får tävla!

Schema för tävlingsdagen:
10:00 Introduktion och regelgenomgång
10:15 Tävlingen startar samtidigt på alla orter.
11:45 Tävlingen avslutas.
11:50 Prisutdelning.

Plats:
Stockholm: Företaget Entropics, Karlavägen 41.
Göteborg: Matematiska Vetenskaper, Chalmers tvärgata 3, sal MV:H 12.
Lund: Palettskolan, Maskinvägen 2.
Karlstad: Univerisitetet, Universitetsgatan 2, sal 21E202.

Gå till anmälan

Ladda ner informationsbladet

Är Matteklubben Tänkarna något för er?

Låt eleven testa på att göra “klurig matte” mha diagnoserna nedan.

Länk: Diagnos Åk 1-3

Länk: Diagnos Åk 4-6

Det viktigaste här att kolla om denna typ av matte är kul, man är välkommen oavsett om man har alla rätt eller alla fel, så länge du är intresserad av att träna på problemlösning och bli bättre. Var beredd på att det kommer vara ganska så svårt i början om du börjar på klubben!

Aktuellt

De aktiva klubbar just nu finns i Stockholm (för åk 1-7), Lund (för åk 1-7), Göteborg (för åk 1-7), Karlstad (för åk 4-9) samt på Sågtorpsskolan i Saltsjö-Boo (för åk 1-6, endast för eleverna på skolan).

Du kan boka upp dig eller anmäla intresse för Matteklubben Tänkarna och även läsa detaljer om just den klubben som intresserar dig:

1. Skapa ett konto i databasen. Använd gärna webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari (hemsidan kanske inte fungerar om man använder Internet Explorer).

2. Lägg till dig själv som kontaktperson/förälder och eventuellt andra kontaktpersoner.

3. Lägg till ett eller flera barn.

4. (a) Nu kan du boka in barnen på träffar! Välj den matteklubb som är intressant och boka hela terminen eller enstaka träffar. Notera att anmälan är bindande, men man kan avanmäla sig fram till 24 timmar innan träffen. Är det grönt så är ni bokade på träffarna.
(b) Om du endast vill se schemat för er matteklubb, så trycker du också på “boka”. Där kommer du se vilka dagar, tider och vilken lokal som gäller för just den klubben du är intresserad av.

5. Istället för att boka kan du på ditt konto välja den stad som intresserar dig. Den intresseanmälan är inte bindande, men du kommer få information om klubben, framför allt inför den nya terminen.

6. Vårterminen 2018 betalar du via online-butiken. Placera en order och gör en bankgiro-insättning med motsvarande ordernummer.
Betalning av terminsavgiften ska ske senast dagen innan andra träffen för terminen. Om du väljer att betala för enstaka gånger så gör du det i slutet av terminen.

Det finns intresse för att starta en klubb i Örebro, vill du vara med som deltagare eller ledare, tveka inte att höra av dig till valentina.chapovalova@gmail.com.

Vill ni börja på Matteklubben Tänkarna?

Om ni har bestämt er för att prova på klubben eller vill skriva upp er på hela terminen på en gång gör ni på följande sätt:

Skapa ett konto där du skriver dina kontaktuppgifter, lägger till ditt eller dina barn, samt väljer stad eller städer där ni kan tänka er att komma på klubbens träffar. Denna anmälan är inte bindande, så länge ni inte gör någon bokning.

Sedan kan du välja att boka enskilda träffar eller en hel termin om det finns en aktiv klubb i din stad.
Avgiften för terminen betalar du i början av terminen, betalningen ska ske innan den andra träffen på terminen. Om ni istället bokar enstaka träffar så betalar ni för dem i slutet av terminen.

Tänk på att vaboka träffar som ni inte kan komma på, annars kanske någon annan inte har en chans att komma på träffen.

Vill du bidra till Matteklubben Tänkarna?

Tipsa eventuella intresserade deltagare om den här hemsidan. Du kan också “gilla” Matteklubben Tänkarna på facebook.

Vill du testa på att undervisa mycket intresserade barn är du välkommen som volontär på de redan existerande klubbarna. Det spelar ingen roll hur mycket matte du har läst så länge du åtminstone går gymnasiet och kan problemlösning på SMT-nivå ungefär. Hör av dig till valentina.chapovalova@gmail.com om du vill bli en matteklubbsledare.

Vill du att Matteklubben Tänkarna ska finnas på din ort?

Skapa ett intresseanmälan genom att välja din stad, så ser vi till att ordna något när tillräckligt många intresserade finns på din ort! Tipsa mig gärna om du känner någon lärare som skulle kunna bli ledare för Matteklubben Tänkarna på din ort.

Göteborg

Träffen sker på Ebba Pettersson skola i Västra Frölunda på måndagar ungefär varannan vecka. Det finns två grupper åk 1-3 och åk 4-7 som har träffar samtidigt. Träffarna leds precis som förra terminen av Johan Gustafsson, Lars Westerlind och Leonid Molokov. Alla tre har passion för god matematikundervisning och jobbar för att matteklubbar ska bli något som uppfattas som vilken fritidsaktivitet som helst.

Tiden är 17.30-19.00 och den första träffen sker den 15 januari. Datumen för de andra träffarna hittar du på bokningssidan.

Terminsavgiften VT2018 är 1650 kr (11 träffar). Vill du först prova en gång utan att binda upp dig så går det bra att prova en enstaka träff, men se till att boka så att vi vet att du kommer.

Enstaka träffar kostar 225kr/gång.

Under våren kommer alla träffarna att hållas på skolan Ebba Pettersson, som sponsrar oss med lokalen.

Lund

Vårterminen 2018 har vi två grupper: en för åk 1-3 och en för åk 4-7. Träffarna sker på söndagar ungefär varannan-var tredje vecka. Träffarna leds av Hugo Eberhard och Björn Magnusson, som båda har vunnit var sitt matte-SM när de gick i högstadiet! Hugo är dessutom den regerande matematik-SM-vinnaren på gymnasienivå. Koordinator är Joel Torby, en matematikstuderande som har jobbat på Mattekollo.

Den första träffen i år sker söndagen 14 januari kl. 13:15-14:45. Datumen för de andra träffarna hittar du på bokningssidan.

Terminsavgiften VT2017 är 1260 kr för åk 1-3 (7 träffar) och 1500 kr för åk 4-7 (10 träffar). Vill du först prova en gång utan att binda upp dig så går det bra att prova en enstaka träff, men se till att boka så att vi vet att du kommer.

Enstaka träffar kostar 225kr/gång.

Träffarna sker på Palettskolan från och med den 28 januari 2018. (Vi har flyttat ut från Ideon Agora.)


Ideon Innovation är en inkubator som hjälper småbolag att växa. Placerad mitt i Ideon Science Park har inkubatorn kontakt med ett enormt nätverk på nära 400 företag. Välkommen att ansöka med din affärsidé via hemsidan, eller bara slå en signal så bjuder de gärna på kaffe och snackar mer!

Stockholm

Vårterminen 2018 har vi tre eller fyra grupper: en (eller två om vi har många som vill gå) för åk 1-3, en för åk 4-5 och en för åk 6-7. Träffarna sker på söndagar ungefär varannan-var tredje vecka. Träffarna leds av William Gustafsson (master i matematik) för åk 1-3 och Elisabet Edvardsson (doktorand i teoretisk fysik) för åk 4-7 (Fredrik Cumlin, matematikstuderande, kommer finnas med på första träffen). Alla tre är mina Mattekollo-kollegor med flera års erfarenhet av att undervisa matematikintresserade barn.

Terminsavgiften VT2018 i Stockholm är 1440 kr för åk 1-3 (8 träffar) och 1500 kr för åk 4-7 (10 träffar). Enstaka träffar kostar 225kr/gång.

Träffarna för åk 1-3 sker på Östermalm på företaget Entropics, som sponsrar oss med lokalen. Den första träffen i år sker söndagen 14 januari kl. 13:00-14:15. Datumen för de andra träffarna hittar du på bokningssidan.

Träffarna för åk 4-7 sker på Norrmalm, på promenadavstånd från lokalen för åk 1-3. Fotografen Fredrik Sandin Carlson sponsrar oss med lokalen. Den första träffen i år sker söndagen 14 januari kl. 13:30-15:00 för åk 4-5 och kl. 15:15-17:00 för åk 6-7. Datumen för de andra träffarna hittar du på bokningssidan.

Karlstad

Vårterminen 2018 fortsätter vi med två grupper: en för åk 4-6 och en för åk 7-9. Träffarna sker på lördagar för mellanstadiegruppen och på måndagar för högstadiegruppen.

Terminsavgiften VT2018 i Karlstad är 900 kr för åk 4-6 (6 träffar) och 1500 kr för åk 7-9 (10 träffar). Enstaka träffar kostar 225kr/gång.

Den första träffen för åk 7-9 sker måndagen den 15 januari kl. 17:00-18:30.
Den första träffen för åk 4-6 sker lördagen den 20 januari kl. 10:00-11:30.

Datumen för de andra träffarna hittar du på bokningssidan.

Alla träffarna sker i sal 21E202 på Universitetet.
Klubben i Karlstad kommer att ledas av Kristin Andersson, Christian Andersson, Iina Kröger m.fl. Elisabet Mellroth är koordinator. Alla har stort engagemang och tidigare erfarenhet av Matteklubbarna i Karlstad.

Sågtorpsskolan

Vårterminen 2018 fortsätter vi med en blandad grupp för 1-6. Vi väljer uppgifter så att alla kan vara med och utmanas på sin nivå.

Terminsavgiften VT2018 är 1350 kr (9 träffar). Enstaka träffar kostar 225kr/gång.

Den första träffen sker måndagen den 15 januari kl. 16:00-17:30 i 4B:s klassrum. Datumen för de andra träffarna hittar du på bokningssidan.

Träffarna leds precis som förra terminen av Anton Fahlgren, som även undervisar på Stockholms Universitets matteklubb.

Hur går lektionerna till?

Tänk er att det är en som en skollektion, men med friare format. Eleverna kan prata fritt med varandra (om matte) och lösa uppgifterna i eget tempo. Alla barnen som går i Matteklubben Tänkarna är alltså sådana som gillar matte, men inte alls får den utmaningen de behöver i skolan.

Under träffarna får barnen utmanande matematiska problem att lösa, samt öva i att formulera sina tankar muntligt och presentera lösningarna på ett strukturerat sätt för läraren. Fokus ligger på att förstå olika idéer och förklara hur man tänker, till skillnad från skolövningar där man fokuserar på svaret. På Matteklubben får man gärna ha fel, det är då man lär sig.

Vi tar inte upp matematiken som ingår i skolprogrammet så mycket, utan jobbar med annan sorts matte. Vi försöker gå in ämnet både djupare och bredare samtidigt som vi vill visa vad riktig matematik är för något. Det är tyvärr inte så många som får uppleva det.

Här finns gamla lektioner från Stockholmsklubben, ni får gärna testa på och lösa uppgifterna:

Lektioner vårterminen 2016

Lektion 5 åk 1-3: Kartor
Lektion 5 åk 4-6: Kartor och kartgrafer

Lektion 4 åk 1-3: Uppgifter om kuber
Lektion 4 åk 4-6: Uppgifter om kuber (svårare)
Lektion 4 åk 4-6: Matematisk hockey

Lektion 3 åk 1-3: Dela figurer
Lektion 3 åk 1-3: Leta i pi-decimaler
Lektion 3 åk 4-6: Leta i pi-decimaler
Lektion 3 åk 4-6: Blandade uppgifter

Lektion 2 åk 1-3: Schackkluringar
Lektion 2 åk 4-6: Sten-sax-påse
Lektion 2 åk 4-6: Sänka skepp

Lektion 1 åk 1-3: Markera delare
Lektion 1: Extra övningar alla årskurser
Lektion 1 åk 4-6: Kolla alla fall

Lektioner höstterminen 2015

Lektion 5 åk 1-3: Julkluringar
Lektion 5 åk 4-6: Balansvåg
Lektion 5 åk 4-6: Blandade julkluringar

Lektion 4 åk 1-3: Blandade problem
Lektion 4 åk 4-6: Jämnt och udda
Lektion 4 åk 4-6: Tänkarna i Underlandet

Lektion 3 åk 1-3: Blandade uppgifter
Lektion 3 åk 1-3: Läxa
Lektion 3 åk 4-6: Konstruktionsuppgifter
Lektion 3 åk 4-6: Lika mycket, gruppuppgifter

Lektion 2 åk 1-3: Blandade uppgifter
Lektion 2 åk 1-3: Läxa
Lektion 2 åk 4-6: Omkrets och area
Lektion 2 åk 4-6: Omkrets och area: Läxa
Lektion 2 åk 4-6: Gruppuppgift

Lektion 1 åk 1-3: Blandade uppgifter
Lektion 1 åk 4-6: Överhällningar
Lektion 1 åk 4-6: Kvadrater

24 reaktioner till “Matteklubben Tänkarna”

 1. Hej!
  Har ni mattegrupper för äldre barn? Har en matteintresserad dotter i 8:an i Stockholm. Om ni inte har det, har ni något tips?
  Mvh
  Elisabeth

 2. Hejsan!
  Har en väldigt matematikintresserad 6-åring (F-klass). Finns det möjlighet att börja till våren eller måste han vänta tills han börjar 1:an?
  Mvh,
  Runa

 3. Hej Runa!

  Ja, det finns möjlighet för F:are att börja, om du bedömer att han kan läsa och räkna på samma nivå som en förstaklassare. Det är bara att anmäla intresse, så börjar ni senare om inte annat.

 4. Hej igen Valentina!

  Jag tänkte inte på läsningen. Räkna gör han definitivt på en förstaklassares nivå. Och han läser siffror och räkneoperationer utan problem. Han kan alla bokstäver, men kan inte direkt läsa en text utan stöd (om den bara innehåller lättare ord så kan han nog). Vad tror du om det? Är det tillräckligt?

  Mvh,
  Runa

 5. Runa, jag tror att det ska vara tillräckligt för Matteklubben Tänkarna i Stockholm. Min bror som leder träffarna jobbar mindre med text än vad jag brukar göra, och mer med fysisk material. Dessutom så förklarar han uppgiften om man t.ex. har svårt att förstå vad som ska göras, så långsamt läsande ska inte vara ett problem.

  Hoppas du kan hjälpa din son att göra diagnosen genom att berätta problemen. Det är viktigt att kolla om han har fallenhet för denna typ av klurigheter och matematik.

 6. Hej Matilda!

  Vi har skickat ut information om vårterminen till som fyllt i intresseanmälan. Vill ni ha inbjudan så kan jag skicka till dig också, men fyll gärna i formuläret för att jag inte ska tappa bort er :)

 7. Hej Valentina!
  Jag har en matteintresserad 14-åring i Karlskrona, finns det något här i närheten? Jag läste precis om möjligheternas dag på måndag 9 januari men jag har tyvärr inte sett något om det tidigare. Är det bara 1 dag eller kommer det att komma fler liknande föreläsningar i framtiden? Han har även en lillebror i förskoleklass som visar intresse för matematik.

 8. Hej Sara!

  Möjligheternas dag är tyvärr bara en engångshändelse (så är det nu i alla fall). Så det blir min första besök någonsin i Karlskrona.

  Jag känner inte till några andra aktiviteter i Karlskrona tyvärr, men du kan uppmuntra dina barn att gå med i Matematiksällskapet, det är en förening som organiserar träffar för barn i hela Sverige: http://www.matematiksallskapet.se/

 9. Hej! Jag har en matematikintresserad 3:e klassare som väldigt gärna vill börja i matteklubb i Lund till våren. Jag har skrivit en intresseanmälan men ännu ej fått något svar och vad jag förstår är det uppstart i slutet av v4 om tillräckligt många anmälningar kommer in. Vi vill inte missa chansen att komma med då vi länge hållit utkick efter om en liknande matteklubb som i Uppsala skulle starta i Lund. Är gruppen redan full? Vår pojke gjorde diagnosen som fanns för Uppsalas matteklubb på nätet och klarade den men vi skickade inte in den ifylld eftersom testet bara gällde för deltagare i Uppsalas matteklubb som vi förstod det.

 10. Hej, Sonen (12 år) är mycket intresserad av Uppsalas matteklubb. Hur gör vi för att anmäla honom? Tack på förhand!

Kommentera