Matteklubben Tänkarna

Matteklubben Tänkarna är en klubb för matteintresserade barn i åk 1-6. Vi har aktiva klubbar i Stockholm och Lund och nu håller vi på att starta upp en klubb i Västerås.

Träffarna finns till för barn som vill utveckla sitt matematiska tänkande genom utmaningar samt vill träffa likasinnade. Den matten som tas upp på träffarna ligger oftast utanför skolprogrammet och fokuset ligger istället på att utveckla problemlösnings- och resonemangsförmågan. Det är jag, Valentina Chapovalova, som förbereder alla lektionerna. Alla klubbledarna är lokala problemlösningskunniga matematiker eller matematikstuderande.

Träffarna sker 1-2 gånger i månaden och det kostar cirka 150 kr/gång per barn att gå.

Vill ni börja på Matteklubben Tänkarna i Västerås?

Lämna ett intresseanmälan för ditt barn. Vi kommer ha tre provträffar under vårterminen 2017: 2 april, 14 maj och 11 juni. Ni kan testa att gå en eller flera av dessa tillfällen. Blir det uppskattat, så ämnar vi att fortsätta verksamheten även nästa termin.

Träffarna i Västerås leds av Samia Talbi. Hon är utbildad civilingenjör i teknisk fysik som har jobbat inom indutriell forksning och utveckling. Hon utbildade sig sedan till matematikpedagog. Idag arbetar Samia som matematikkonsult för att synliggöra matematikinlärningspsykologi, framgångsfilosofi bakom ämnet och dess roll för medborgerligt kritiskt tänkande.

Ett av Samias projekt är Matematikverkstaden för föräldrar och barn, som sker i samarbete med ABF. Den verkar för att stärka föräldrarnas roll som matematikläshjälpare och deras ledarskap. Läs mer på Matematikverkstadens facebooksida.

Vill ni börja på Matteklubben Tänkarna i Lund?

Du gör intresseanmälan för att delta i Matteklubben Tänkarna i Lund genom att fylla i anmälningsformuläret. (Vi har just nu två grupper, en för åk 1-3 och en för åk 4-6.)

Jag bjuder in er via mail när det finns plats! Under tiden kolla gärna på gamla lektioner vi har haft här nedan, för att se om ditt barn tycker om denna typ av matte.

Träffarna sker på Ideon Agora, det är Ideon Innovation som sponsrar oss med lokalen!


Ideon Innovation är en inkubator som hjälper småbolag att växa. Placerad mitt i Ideon Science Park har inkubatorn kontakt med ett enormt nätverk på nära 400 företag. Välkommen att ansöka med din affärsidé via hemsidan, eller bara slå en signal så bjuder de gärna på kaffe och snackar mer!

Vill ni börja på Matteklubben Tänkarna i Stockholm?

Du gör intresseanmälan för att delta i Matteklubben Tänkarna i Stockholm
genom att fylla i anmälningsformuläret.

Vi har just nu fyra grupper, två för åk 1-3 och två för åk 4-6.
Jag bjuder in er via mail när det finns plats.

Träffarna för åk 1-3 sker på Östermalm på företaget Entropics, som sponsrar oss med lokalen.

Träffarna för åk 4-6 sker på Norrmalm, på promenadavstånd från lokalen för åk 1-3.

Vill du att Matteklubben Tänkarna ska finnas på din ort?

Du kan hjälpa att starta upp klubben genom att göra intresseanmälan för ditt barn. Blir ni tillräckligt många intresseanmälda på orten, så försöker vi att starta upp där! Du kan även anmäla barn som börjar i åk 1 nästa höst.

IMG_0577

Hur går lektionerna till?

Tänk er att det är en som en skollektion, men med friare format. Eleverna kan prata fritt med varandra (om matte) och lösa uppgifterna i eget tempo. Alla barnen som går i Matteklubben Tänkarna är alltså sådana som gillar matte, men inte alls får den utmaningen de behöver i skolan.

Under träffarna får barnen utmanande matematiska problem att lösa, samt öva i att formulera sina tankar muntligt och presentera lösningarna på ett strukturerat sätt för läraren. Fokus ligger på att förstå olika idéer och förklara hur man tänker, till skillnad från skolövningar där man fokuserar på svaret. På Matteklubben får man gärna ha fel, det är då man lär sig.

Vi tar inte upp matematiken som ingår i skolprogrammet så mycket, utan jobbar med annan sorts matte. Vi försöker gå in ämnet både djupare och bredare samtidigt som vi vill visa vad riktig matematik är för något. Det är tyvärr inte så många som får uppleva det.

Här finns gamla lektioner från Stockholmsklubben, ni får gärna testa på och lösa uppgifterna:

Lektioner vårterminen 2016

Lektion 5 åk 1-3: Kartor
Lektion 5 åk 4-6: Kartor och kartgrafer

Lektion 4 åk 1-3: Uppgifter om kuber
Lektion 4 åk 4-6: Uppgifter om kuber (svårare)
Lektion 4 åk 4-6: Matematisk hockey

Lektion 3 åk 1-3: Dela figurer
Lektion 3 åk 1-3: Leta i pi-decimaler
Lektion 3 åk 4-6: Leta i pi-decimaler
Lektion 3 åk 4-6: Blandade uppgifter

Lektion 2 åk 1-3: Schackkluringar
Lektion 2 åk 4-6: Sten-sax-påse
Lektion 2 åk 4-6: Sänka skepp

Lektion 1 åk 1-3: Markera delare
Lektion 1: Extra övningar alla årskurser
Lektion 1 åk 4-6: Kolla alla fall

Lektioner höstterminen 2015

Lektion 5 åk 1-3: Julkluringar
Lektion 5 åk 4-6: Balansvåg
Lektion 5 åk 4-6: Blandade julkluringar

Lektion 4 åk 1-3: Blandade problem
Lektion 4 åk 4-6: Jämnt och udda
Lektion 4 åk 4-6: Tänkarna i Underlandet

Lektion 3 åk 1-3: Blandade uppgifter
Lektion 3 åk 1-3: Läxa
Lektion 3 åk 4-6: Konstruktionsuppgifter
Lektion 3 åk 4-6: Lika mycket, gruppuppgifter

Lektion 2 åk 1-3: Blandade uppgifter
Lektion 2 åk 1-3: Läxa
Lektion 2 åk 4-6: Omkrets och area
Lektion 2 åk 4-6: Omkrets och area: Läxa
Lektion 2 åk 4-6: Gruppuppgift

Lektion 1 åk 1-3: Blandade uppgifter
Lektion 1 åk 4-6: Överhällningar
Lektion 1 åk 4-6: Kvadrater

23 reaktioner till “Matteklubben Tänkarna”

 1. Hej!
  Har ni mattegrupper för äldre barn? Har en matteintresserad dotter i 8:an i Stockholm. Om ni inte har det, har ni något tips?
  Mvh
  Elisabeth

 2. Hejsan!
  Har en väldigt matematikintresserad 6-åring (F-klass). Finns det möjlighet att börja till våren eller måste han vänta tills han börjar 1:an?
  Mvh,
  Runa

 3. Hej Runa!

  Ja, det finns möjlighet för F:are att börja, om du bedömer att han kan läsa och räkna på samma nivå som en förstaklassare. Det är bara att anmäla intresse, så börjar ni senare om inte annat.

 4. Hej igen Valentina!

  Jag tänkte inte på läsningen. Räkna gör han definitivt på en förstaklassares nivå. Och han läser siffror och räkneoperationer utan problem. Han kan alla bokstäver, men kan inte direkt läsa en text utan stöd (om den bara innehåller lättare ord så kan han nog). Vad tror du om det? Är det tillräckligt?

  Mvh,
  Runa

 5. Runa, jag tror att det ska vara tillräckligt för Matteklubben Tänkarna i Stockholm. Min bror som leder träffarna jobbar mindre med text än vad jag brukar göra, och mer med fysisk material. Dessutom så förklarar han uppgiften om man t.ex. har svårt att förstå vad som ska göras, så långsamt läsande ska inte vara ett problem.

  Hoppas du kan hjälpa din son att göra diagnosen genom att berätta problemen. Det är viktigt att kolla om han har fallenhet för denna typ av klurigheter och matematik.

 6. Hej Matilda!

  Vi har skickat ut information om vårterminen till som fyllt i intresseanmälan. Vill ni ha inbjudan så kan jag skicka till dig också, men fyll gärna i formuläret för att jag inte ska tappa bort er :)

 7. Hej Valentina!
  Jag har en matteintresserad 14-åring i Karlskrona, finns det något här i närheten? Jag läste precis om möjligheternas dag på måndag 9 januari men jag har tyvärr inte sett något om det tidigare. Är det bara 1 dag eller kommer det att komma fler liknande föreläsningar i framtiden? Han har även en lillebror i förskoleklass som visar intresse för matematik.

 8. Hej Sara!

  Möjligheternas dag är tyvärr bara en engångshändelse (så är det nu i alla fall). Så det blir min första besök någonsin i Karlskrona.

  Jag känner inte till några andra aktiviteter i Karlskrona tyvärr, men du kan uppmuntra dina barn att gå med i Matematiksällskapet, det är en förening som organiserar träffar för barn i hela Sverige: http://www.matematiksallskapet.se/

 9. Hej! Jag har en matematikintresserad 3:e klassare som väldigt gärna vill börja i matteklubb i Lund till våren. Jag har skrivit en intresseanmälan men ännu ej fått något svar och vad jag förstår är det uppstart i slutet av v4 om tillräckligt många anmälningar kommer in. Vi vill inte missa chansen att komma med då vi länge hållit utkick efter om en liknande matteklubb som i Uppsala skulle starta i Lund. Är gruppen redan full? Vår pojke gjorde diagnosen som fanns för Uppsalas matteklubb på nätet och klarade den men vi skickade inte in den ifylld eftersom testet bara gällde för deltagare i Uppsalas matteklubb som vi förstod det.

 10. Hej, Sonen (12 år) är mycket intresserad av Uppsalas matteklubb. Hur gör vi för att anmäla honom? Tack på förhand!

Kommentera