Kenken och set

För den som tröttnat på Sudoku och Battleships vill jag föreslå ett par andra pussel.

Den första är kenken, ett spel som självaste Gunnar Berg spenderar timmar med! Till synes liknar pusslet sudoku, men man får inte lika många siffror utsatta från början. Det gäller att fylla tabellen så att siffrorna inom varje rad respektive kolonn är olika (siffrorna skall vara från 1 till tabellens storlek). Dessutom skall olikaformade rutor ge ett visst resultat med given operation. Står det 15+ till exempel, så ska siffrornas summa i området vara 15.

Det pusslet är lite roligare än sudoku tycker jag. Man får öva på lite fler tekniker. Det bästa man kan göra för att lösa pusslet är att tillämpa den så kallade flaskhalsprincipen. Man börjar med den platsen, där det finns så få möjligheter som möjligt. Till exempel, står det 4x i ett område innehållande två rutor, så vet man att talens produkt skall vara lika med 4. Men eftersom de står på samma rad/kolonn så är enda möjligeten talen 1 och 4 (men man vet inte än i vilken ordning de kommer). Man lär sig lite om olika sådana exempel för varje aritmetisk operation. Prova på själv!

ett set
ett set

Den andra spelet är Set, som i original pappersversion kan spelas med flera personer. Det gäller så snabbt som möjligt att hitta en trippel med kort som följer regeln ”allt lika eller allt olika”. Alltså varje egenskap som korten kan ha (färg, form, antal, fyllning) ska den i en set antingen vara lika för alla kort eller vara olika för alla kort. En annan tumregel är: ”om två är något, men inte den tredje, så är det inte ett set”. Det brukar vara svårt att hitta ett set i början, men efter ett tag utvecklar man ett sorts ”seende” och kan snabbt hitta de rätta korten. Spelet passar exakt lika bra för vuxna som barn.

2 reaktioner till “Kenken och set”

 1. Set var kul tycker jag, man lär sig snabbt! Kenken förstår jag inte riktigt hur man ska attackera, iaf de större. Sudoku känns oerhört passé, men battleships är roligt.

 2. Hej!

  Jag hittade till den här bloggen när jag plötsligt såg en SET-snirkel/squiggle/jordnöt fladdra förbi. Jag fick en SET-kortlek av min kusin när jag firade jul hos henne för snart tio år sedan. Vi började spela tillsammans med de närvarande barnen, men strax var alla närvarande (utom hennes 99-åriga farmor) engagerade i spelet. Jag har låtit mina elever spela, och de blir minst sagt besatta! Det är inte så ofta man verkligen får ”sparka ut” sina elever och förklarade att de faktiskt slutat en kvart tidigare eller så… Dessutom fungerar det för såväl ”starkisar” som ”svagisar”. Jag har använt det med elever från år 5-9.
  Nu finns en gratisapp ”Daily SET”. Bra hjärnväckare på morgonen, och kul att utmana elever eller lösa gemensamt!
  Det finns även en köpeapp som är mer komplicerad, men den har jag inte testat än.
  Kortspelsvarianten finns åtminstone på Toysar’us.
  Kenken är en annan favorit och då kan jag rekommendera följande adress http://www.kenkenpuzzle.com/teachers/classroom
  Där kan man anmäla sig till deras gratisutskick som kommer en gång/vecka. Det är nio sidor kenkenpussel, alltifrån de allra lättaste till riktigt utmanande, bl.a. Kenken No-op, där man alltså inte får räknesättet givet. Dessutom får man en kluring (Kentertainment), så då kan man även få med lite ämnesintegrering och lära sig en del begrepp på engelska också… Icke-lärare kan anmäla sig till ett månadsutskick i stället.
  Dessutom har de tillsammans med NCTM (National Council of Teachers of Mathematics) skapat en gratisapp (NCTM Kenken) så att man själv eller ens elever kan spela direkt på paddan/mobilen.

  Tack för en underbar blogg! Jag är alldeles euforisk!

  /Matematisten

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen