Team till Mattekollo sökes

Nästan varje vecka får jag träffa elever som blir glada av mina lektioner. Många av dem går på Matteklubben i Uppsala – kommunens satsning på begåvade elever i matematik. Senast igår fick jag en kommentar om att det ”lyser om barnen” som går från träffarna och att ”barnen diskuterar matte även när lektionen är slut”.

Detta är ju roligt för mig, men flertal av eleverna upplever en negativ sak med lektionerna – att de sker för sällan! Tänk om du gillar någon fritidsaktivitet, säg sjunga i kör, men bara får göra det var tredje vecka! Låter tråkigt att det är så sällan, eller hur?

Jag vill göra någonting åt de mest intresserade barnen, att de verkligen får leva ut sitt intresse för matte. Det bästa jag själv visste som barn var mattekollo (i Ryssland), ett tillfälle att träffa andra likasinnade under en längre period, lära känna dem och hålla på med massa spännande matte! Det finns ingen runtomkring som håller ner tempot eller tvingar en att lämna in läxor som är för lätta. En sådan djupdykning lämnar spår för en högpresterande elev vill jag hävda!

Lekar på Mattekollots första dag
Lekar på Mattekollots första dag

Därför har jag länge haft en vision om att genomföra ett sådan kollo i Sverige. Då detta inte har genomförts förut (vad jag vet) vill jag starta rätt litet. Jag tänker mig omkring 20-40 deltagare i två veckor i juni (mellan skolavslutningen och midsommar, eller någon annan gång under sommaren för den delen), som håller på med spännande matte på Uppsala Universitet varje dag (vissa dagar tar vi paus från matten). Om det vore möjligt att åka ut på landet, så skulle det vara perfekt att vara någonstans i Uppsala-Stockholm-området. Vad gäller årskurs tänker jag mig åk 6-7, högre årskurser är iofs också välkomna, men där vet jag inte om jag kan få ihop ett tillräckligt antal deltagare för att ha en grupp.

Jag kan dock inte göra det här själv, utan behöver ett team. Skulle du vara intresserad av att vara med på projektet? Det är bara höra av dig till valentina.chapovalova@gmail.com (eller kommentera här på bloggen) om du tycker det här är en bra idé. Det som kommer att behövas är lärare som jobbar på kollot, personer som hjälper till organisatoriskt och har koll på administrationen/logistiken, personer som kan komma som gäster till kollot och berätta om något de brinner för (hobby eller vad du arbetar med). Hör av dig helt enkelt om du vill vara med så hittar vi nog på arbetsuppgifter till dig :)

Det är inte tanken att det ska vara ideellt, utan jag räknar med att vi tar en avgift för deltagande samt försöker få sponsorer för lokaler (t.ex. kan vi förmodligen vara på Uppsala Universitet kostnadsfritt). Detta ska ge någon slags ersättning till dem som jobbar med det här.

Men jag vill framför allt se om det går att genomföra, det vill säga om det finns tillräckligt med personer ser till att kollot blir av! Hör av dig om du vill veta mer :)

4 reaktioner till “Team till Mattekollo sökes”

  1. Det låter som en underbar idé! Kan dock inte erbjuda mer än moraliskt stöd, men efter att ha arbetat ganska mycket med framförallt vuxna som hade behövt upptäcka mattens goda sidor tidigare i livet unnar jag gärna barn att få leva ut sin upptäckarlust i siffermagin! Hoppas du får många goda medhjälpare!

  2. Om de ska övernatta som på läger finns möjligheter här i Oskarahamn. Då kan jag erbjuda dig både hjälp som matematiklärare och organisatör. Jag har haft annan lägerverksamhet här.
    Mvh Malin Hägg

  3. Det vore fantastiskt med övernattningsmöjligheter! Får det plats cirka 40 barn och 10 vuxna? Finns det matsal och undervisningsrum?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen