Programmering på papper

Fler och fler människor lär sig att programmera, vilket är bra, för fler och fler bra programmerare behövs. Än så länge finns ingen obligatorisk programmering i grundskolan i Sverige, men vem vet, det kanske är på gång?

Jag har undervisat inte bara i matte, utan även i algoritmik, det vill säga ”programmeringstänk”. Istället för att direkt lära sig ett programmeringsspråk kan man lära sig hur man överhuvudtaget formulerar sig och tänker när man skriver program. Några lärare blev intresserade av att testa mitt material på sina elever (ungefär åk 4-7), vilket inspirerade mig till att starta kursen ”Programmering på papper”.

Jag kommer att skapa färdiga lektionsplaneringar som du gärna får testa på dig själv, dina barn eller dina elever. Alla synpunkter och erfarenheter vill jag gärna höra här eller på mail: valentina.chapovalova@gmail.com

Kursen kommer innehålla ungefär följande:

– Instruktioner och felaktiga anrop
– Skapa egna instruktioner utifrån givna (funktioner)
– Upprepning (for-loopar)
– Om-så-annars (if-then-else)
– Så länge som (while)
– Logiska utsagor (och/eller)
– Lite om komplexitet
– Lite om rekursion
– Lite om parallellprogrammering

– Mycket problemlösning!

Uppskattningsvis kommer det vara 20 lektioner och jag kommer producera circa en lektion i veckan. Första lektionen är tillgänglig för alla här:

Lektion 1. Programmering på papper för elever

Lektion 1, Programmering på papper för lärare

Om du tycker det här verkar skoj och vill hjälpa mig att skapa så bra undervisningsmaterial som möjligt, testa då gärna lektionen och maila mig din feedback. Då ser jag till att du får alla lektionerna framöver också.

Prog

En kommentar till “Programmering på papper”

  1. Barnen ska hjälpa till att flytta personer över en flod.Vad händer om vattnet är strömt. I Nämnaren nr3 år 2000 har jag en artikel med rubriken: Att sikta mot en fix punkt. Modellen är enkel och ger ett trevligt resultat.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen