Problem vecka 10

Skicka in lösningsförslag genom att klicka på länken under uppgifterna senast måndagen den 21 mars. Glöm inte att kolla reglerna och aktuella poängställningen.

Blommor (2 poäng). Längs med vägen mellan Kalles och Kajsas stugor växte blommor på rad: 15 prästkragar och 15 tussilago huller om buller. När Kajsa var på väg till Kalle, vattnade hon alla blommor i rad. Men efter den 10:e tussilagon tog vattnet slut och 10 blommor förblev ovattnade.

Nästa dag gick Kalle hem till Kajsa och plockade blommorna i rad. Efter den 6:e tussilagon tyckte han att buketten var lagom stor. Hur många blommor fick växa kvar längs med vägen?

Familjealbum (5 poäng). I ett familjealbum finns 10 foton. Varje foto föreställer tre personer: i mitten står en man, på hans vänstra sida har han sin son och på hans högra sida har han sin bror.

Alla männen som står i mitten är olika personer. Vilket är det minsta antalet olika människor som kan finnas på bilderna i albumet?

Visa lösningar

3 reaktioner till “Problem vecka 10”

  1. Nu tog jag bort din lösning från kommentarerna, men jag har den på mail så du behöver inte skicka in igen :)

  2. Haha, det är bra… :D Jag fick ganska stor panik och den minskade inte direkt när jag upptäckte att jag inte ens kan ta bort mina egna kommentarer… :S Tack så hemskt mycket!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen