Sonja Kovalevsky-dagarna i Stockholm 2010

Sonja

För tredje gången i rad var jag med och ordnade problemlösning (tillsammans med Dag Jonsson, Magnus Carlson och min pappa) på Sonja Kovalevsky-dagarna. Tredje gånget gillt verkar det som.

Dessa dagar har som syfte att visa varför det är bra att läsa matematik och vad matematik kan användas till. Massa gymnasieungdomar från hela Sveriges samlas på något universitet (Stockholms i år) och får gå på föreläsningar och workshops.

En tradition (kanske 8 år tillbaka, nåt sånt) är att ha en liten tävling under de här två dagarna. På fredagen får eleverna en lista med problem och både under fredagen och lördagen får de lösa dem i små lag och lämna in dem.

De lag som utmärkt sig mest får priser, i år fick de en problemlösningsbok. Det visade sig att en av pristagarna redan hade boken .. med sig .. kanske därför vann han.

Annorlunda för i år jämfört med de tidigare två åren var att vi hade 1,5 timmars sessioner med varje grupp (som bestod av 4-6 lag) då de fick redovisa uppgifterna muntligt. Problemlösningsdelen på Sonja Kovalevsky-dagarna brukar ändå vara uppskattad (för att den står ut lite från det övriga programmet), men de mutliga redovisningarna tror jag gjorde det ännu bättre.

Även om det hela var lite kaotiskt ordnat, vilket hör dagarna till, så fick vi massor med bra direktrespons. Eleverna tyckte att uppgifterna var roliga och annorlunda, de fick tänka på nytt sätt. Samtidigt fick de träna i mutlig redovisning av slutledningar och tankar, något som inte alltid förekommer på vanliga mattelektioner.

Det var helt enkelt något nytt och svårt, men överkomligt för många av dem, de var trots allt de mest matematikintresserade eleverna i Sverige.

Testa själv att lösa problemen från Sonja Kovalevsky-dagarna 2010.
Ni känner kanske igen det första problemet, det har varit med på bloggen förut.

Antingen tävlar du på medelsvår nivå, då ska du lösa minst ett kvalproblem och så många medelsvåra problem som möjligt. Eller så tävlar du på svår nivå och då ska du lösa minste ett problem från varje föregående del. Observera att de svåra problemen verkligen är svåra!

Lösningarna kommer att läggas upp så fort de redigerats klart. Än så länge kan jag kontrollera era lösningar om ni skickar de till mig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2023 Mattebloggen