Hur man klarar 2048-spelet

Om du inte redan har sett 2048-pusslet, som blivit stort online, så kan du testa att spela det på http://gabrielecirulli.github.io/2048 Det går ut på att kombinera ihop tvåpotenser (från början 2:or och 4:or) så att det bildas 2048.

sample

Varning: Spelet är mycket beroendeframkallande!

Det tog mig några timmar att klara spelet, i början ”dör” man på tal som 256, 512 och i bästa fall 1024. Hur är det möjligt att klara spelet? Hur ska man göra för att komma vidare efter 2048 och inte ”dö” direkt?

Roligast är det om man kommer på strategierna själv, men om du känner dig fast efter några omgångar, så kan du ta del av följande tips. (Det finns såklart andra sätt att klara spelet, detta är bara vad jag kommit fram till.)

Välj ett hörn

Från början kan man bestämma ett hört, exempelvis högra-nedre hörnet där man samlar ihop sina tal. Det går att komma ganska högt genom att bara trycka ”höger” och ”neråt” varannan gång eller på måfå. Typiskt ser det ut så här när man inte längre kan göra något av de två dragen.

start

På grund av spelets regler kommer ditt största tal befinna sig i just det hörnet. Det allra bästa tipset jag kan ge i det här spelet är att du till allt pris behåller ditt största tal i det hörnet hela spelet igenom.

Justera tredje raden

För att uppnå höga resultat, se alltid till att ha full nedre rad och justera den tredje raden för att öka talen i den fjärde raden. Justering vänster-höger tills det passar på vertikal led är en viktig teknik i spelet.

Ordna potenserna på en rad

Det går att komma ganska långt med att trycka på ”höger” och ”neråt” hela tiden. Strategin för att samla ihop till ett stort tal i ett hörn är att ha som mål att ordna tvåpotenserna på nedre raden i följd. Till exempel vill du ha 64, 128, 256, 512 på nedre raden innan du bygger ihop till 1024.

ordna

Ordna mindre potenser på tredje raden

När du har fått 128, 256, 512, 1024 på nedersta raden, försök att uppnå 64, 32, 16, 8 på tredje raden (just det, i omvänd ordning!). Tal på tredje raden får man till genom att justera den andra raden.

en_rad_klar

Sätt ihop till 2048

Voila! Gör du en 8 till och sätter ihop med 16, 32, 64, 128, 256, 512 och 1024 i ordning, så får du 2048! I hörnet dessutom!

snart

Nu när du klarat spelet kan du ändå fortsätta spela. Samma tekniker funkar ett tag till, men så småningom gör man fel och behöver flytta på sista raden, vilket kan resultera i att 2048 inte är i hörnet längre. Då är mitt bästa tips att låta det hörnet vara, strunta i det fullständigt det vill säga!

Jag har kommit ganska långt men inte fått 4096 än. Har du några tips?

rekord

Bonus: om du inte gillar siffror, men gillar doge-bilder, finns det en rolig bildversion av spelet.

Om du förstår algoritmer bättre i action så kan du inspireras av ett AI som löser pusslet.

Update: Strategierna räckte för att klara 4096!

4096

Update++: Efter 3 veckor med spelet, äntligen:

8912

Spelet tog slut strax efteråt, med uppnått resultat med 106520 poäng. Känner mig klar med detta spel!

8912_game_over

2 reaktioner till “Hur man klarar 2048-spelet”

  1. Jag körde mest på de första strategierna, ”Välj ett hörn” och ”Ordna potenserna på en rad”. Jag kanske valde en liten skillnad när jag valde vilka håll jag använde. Jag valde att köra vänster, höger och nedåt, men aldrig uppåt. Min taktik går ungefär ut på att måste du köra uppåt så har du gjort nåt fel på ett tidigare steg. Ibland går det att rädda situationen ändå, men inte alltid. Jag kom dessutom ganska långt efter jag hade 4096, tror att man kan klara 8192 med den strategin, men är inte säker.

  2. Mm, precis, jag gör misstag ibland och behöver ta ”uppåt”. Kom också en bit efter 4096, men tror det ”bara” var en extra 1024 och 512 och lite ”småsaker” :)

    Har hört från folk att de har hört om någon som klarat 8912. Här är ett ”särskilt” spel: http://stevenrush.github.io/8192 :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen