Luciasånger

Luciasånger

Fyra pojkar övade på att sjunga luciasånger. På varje sång är det en av dem som spelar piano och de andra tre sjunger. Det visade sig att Johan sjöng flest sånger av alla, sju, medan Simon sjöng minst sånger av alla, fyra. Hur många sånger sjöng pojkarna totalt?

Visa lösningen

5 reaktioner till “Luciasånger”

 1. Det finns ingen lösning på problemet. Om det däremot får finnas två som sjunger antingen 7 eller fyra sånger så stämmer lösningen.
  Hasse

 2. Kanske jag misstolkar hur frågan är ställd. Det är något som är otydligt. Jag får inte ihop det. Lite svårt att förklara mitt dilemma, men jag gör ett litet försök ändå:

  Som jag uppfattar det så antingen sjunger man eller så spelar man piano. Alltså – någon av pojkarna spelar piano på varje sång, och en, två eller tre av de andra pojkarna sjunger. Det är enda sättet som det kan vara på ifall varje pojke ska kunna delta i OLIKA antal sånger.

  Dock – av lösningen verkar det som att det sjunger tre pojkar på varje sång. Så då kan jag inte förstå hur de kan delta i olika antal sånger.

  Och om Johan sjunger 7 sånger och spelar piano på åtminstone en så måste det väl bli 8 sånger minst.

  Ja många frågor … :-)

 3. Hej Malin!

  Två kommentarer: Det står ingenstans att pojkarna sjöng olika antal sånger. Det står bara att det är en av dem som sjöng flest och en av de som sjöng minst, de övriga två kunde ha haft något lika antal.

  Det står inte heller i lösningen att Johan spelar piano. Han sjunger varje gång helt enkelt.

  (Det är alltid exakt tre andra som sjunger. Man kan se från lösningen att Johan spelar piano 0 gånger, Simon spelar 3 gånger och de andra två pojkar spelar piano två gånger var. Varje gång man inte spelar piano sjunger man.)

 4. Aha, tack så mycket. Jag drog en felaktig slutsats att alla pojkarna måste spela piano på minst en av låtarna. Men det behöver de ju inte göra. Det står ju bara att en av dem spelar piano på varje låt. Så klart att Johan inte behöver spela piano en enda gång.
  :-)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen