Åldersjämförelse

Åldersjämförelse

Om en grupp med fem människor vet man följande:
Nils är 1 år äldre än Nilsson, Sven är 2 år äldre än Svensson, Anders är 3 år äldre än Andersson, Erik är 4 år äldre än Eriksson. Man vet att det finns en Johan och en Johansson med i gruppen. Vem är äldre och hur mycket äldre: Johan eller Johansson?

Visa lösningen

2 reaktioner till “Åldersjämförelse”

  1. Hejsan
    Jag försökte lösa denna uppgiften och jag är helt med på din matematiska uträkning men jag vill gå vidare i detta och ta reda på vilket förnamn som hör i hop med vilket efternamn men jag får inte ihop det.
    Enligt mig måste den äldsta heta Johansson, och OM han heter Erik, Anders eller Sven så finns det inget efternamn till den näst äldsta men om han heter Nils så kan den näst äldsta heta Nilsson i efternamn men då saknas det efternamn till den som är tredje äldst.
    Har jag fel?

  2. Johansson kan heta vad som helst (utom just Johan). Om han till exempel heter Erik, så kan vi ha Eriksson Nils, Nilsson Anders, Andersson Sven och Svensson Johan. Det finns många exempel som funkar, mer exakt 24 olika konstellationer.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen