Matteklubben Tänkarna

Höstterminen 2022

Online

Onlineklubb för åk 7-9 startar i höst på söndagar (läraren är Adam Johansson, teknisk fysik-studerande på KTH) udda veckor med start söndagen den 4 september. Gruppen ses via Google Meet kl. 16:00–17:30.
Terminsavgiften för träffarna Online är 960 kr (8 träffar).

Onlineklubben för åk 4-6 fortsätter också att träffas på söndagar udda veckor, läraren är Vilgot Jansson, teknisk matematik-studerande på Chalmers. Gruppen ses via Google Meet kl. 14:00–15:30.
Det finns även möjlighet att endast betala för lektionsmaterialet och istället göra uppgifterna på egen hand (t.ex. med guidning av sin lärare, förälder eller helt enkelt försöka göra uppgifterna själv).
Terminsavgiften för träffarna Online är 960 kr (8 träffar).
Terminsavgiften för att endast få uppgifterna är 572 kr.

För åk 1-3 finns alternativet att få uppgifterna mejlade till sig varannan vecka. Kostnaden för terminen för den tjänsten är 500 kr.

Om Matteklubben Tänkarna

Matteklubben Tänkarna är en klubb för matteintresserade barn.

Träffarna finns till för barn som vill utveckla sitt matematiska tänkande genom utmaningar samt vill bolla lösningar med likasinnade. Den matten som tas upp på träffarna ligger oftast utanför skolprogrammet och fokuset ligger istället på att utveckla problemlösnings- och resonemangsförmågan. ”Vi räknar mycket mindre än i skolan, men tänker mycket mer!” sade en av deltagarna. Barnen ska vara beredda på att problemen på träffarna kommer vara riktigt svåra.

Är Matteklubben Tänkarna något för er?

Låt eleven testa på att göra ”klurig matte” med hjälp av diagnoserna nedan.

Länk: Diagnos Åk 1-3

Länk: Diagnos Åk 4-6

Det viktigaste här att kolla om denna typ av matte är kul, det spelar ingen roll hur många rätt du hade. Du kan alltid bli bättre!
På klubben kan du vara stolt över de problemen du löser, snarare än besviken över de du inte löser – det är ganska svåra problem helt enkelt!

Du kan boka upp dig eller anmäla intresse för Matteklubben Tänkarna och även läsa detaljer om just den klubben som intresserar dig:

1. Skapa ett konto i databasen. Använd gärna webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari.

2. Lägg till dig själv som kontaktperson/förälder och eventuellt andra kontaktpersoner.

3. Lägg till ett eller flera barn.

4. (a) Nu kan du boka in barnen på träffar. Välj den matteklubb som är intressant och boka hela terminen eller enstaka träffar. Notera att anmälan är bindande, men man kan avanmäla sig fram till 24 timmar innan träffen. Är det grönt så är ni bokade på träffarna.

(b) Om du endast vill se schemat för er matteklubb, så trycker du också på ”boka”. Där kommer du se vilka dagar, tider och vilken lokal som gäller för just den klubben du är intresserad av.

5. Istället för att boka kan du på ditt konto välja den stad som intresserar dig. Den intresseanmälan är inte bindande, men du kommer få information om klubben, framför allt inför den nya terminen.

6. Fakturor för klubbdeltagande skapas på bokningssidan och mejlas ut. Fakturering för terminen sker efter första träffen. Om du väljer att betala för enstaka gånger så kommer du få en faktura i slutet av terminen.

Vill ni börja på Matteklubben Tänkarna?

Om ni har bestämt er för att prova på klubben eller vill skriva upp er på hela terminen på en gång gör ni på följande sätt:

Skapa ett konto där du skriver dina kontaktuppgifter, lägger till ditt eller dina barn, samt väljer stad eller städer där ni kan tänka er att komma på klubbens träffar. Denna anmälan är inte bindande, så länge ni inte gör någon bokning.

Sedan kan du välja att boka enskilda träffar eller en hel termin om det finns en aktiv klubb i din stad.
Avgiften för terminen betalar du i början av terminen, betalningen ska ske innan den andra träffen på terminen. Om ni istället bokar enstaka träffar så betalar ni för dem i slutet av terminen.

Tänk på att boka träffar som ni inte kan komma på, annars kanske någon annan inte har en chans att komma på träffen.

Hur går lektionerna till?

Under träffarna får barnen utmanande matematiska problem att lösa, samt öva i att formulera sina tankar muntligt och presentera lösningarna på ett strukturerat sätt för läraren. Fokus ligger på att förstå olika idéer och förklara hur man tänker, till skillnad från skolövningar där man fokuserar på svaret. På Matteklubben får man gärna ha fel, det är då man lär sig.

Vi tar inte upp matematiken som ingår i skolprogrammet så mycket, utan jobbar med annan sorts matte. Vi försöker gå in ämnet både djupare och bredare samtidigt som vi vill visa vad riktig matematik är för något. Det är tyvärr inte så många som får uppleva det.

Här finns gamla lektioner från Stockholmsklubben, ni får gärna testa på och lösa uppgifterna:

Lektioner vårterminen 2016

Lektion 5 åk 1-3: Kartor
Lektion 5 åk 4-6: Kartor och kartgrafer

Lektion 4 åk 1-3: Uppgifter om kuber
Lektion 4 åk 4-6: Uppgifter om kuber (svårare)
Lektion 4 åk 4-6: Matematisk hockey

Lektion 3 åk 1-3: Dela figurer
Lektion 3 åk 1-3: Leta i pi-decimaler
Lektion 3 åk 4-6: Leta i pi-decimaler
Lektion 3 åk 4-6: Blandade uppgifter

Lektion 2 åk 1-3: Schackkluringar
Lektion 2 åk 4-6: Sten-sax-påse
Lektion 2 åk 4-6: Sänka skepp

Lektion 1 åk 1-3: Markera delare
Lektion 1: Extra övningar alla årskurser
Lektion 1 åk 4-6: Kolla alla fall

Lektioner höstterminen 2015

Lektion 5 åk 1-3: Julkluringar
Lektion 5 åk 4-6: Balansvåg
Lektion 5 åk 4-6: Blandade julkluringar

Lektion 4 åk 1-3: Blandade problem
Lektion 4 åk 4-6: Jämnt och udda
Lektion 4 åk 4-6: Tänkarna i Underlandet

Lektion 3 åk 1-3: Blandade uppgifter
Lektion 3 åk 1-3: Läxa
Lektion 3 åk 4-6: Konstruktionsuppgifter
Lektion 3 åk 4-6: Lika mycket, gruppuppgifter

Lektion 2 åk 1-3: Blandade uppgifter
Lektion 2 åk 1-3: Läxa
Lektion 2 åk 4-6: Omkrets och area
Lektion 2 åk 4-6: Omkrets och area: Läxa
Lektion 2 åk 4-6: Gruppuppgift

Lektion 1 åk 1-3: Blandade uppgifter
Lektion 1 åk 4-6: Överhällningar
Lektion 1 åk 4-6: Kvadrater

24 reaktioner till “Matteklubben Tänkarna”

  1. Hej!
    Har ni mattegrupper för äldre barn? Har en matteintresserad dotter i 8:an i Stockholm. Om ni inte har det, har ni något tips?
    Mvh
    Elisabeth

  2. Hejsan!
    Har en väldigt matematikintresserad 6-åring (F-klass). Finns det möjlighet att börja till våren eller måste han vänta tills han börjar 1:an?
    Mvh,
    Runa

  3. Hej Runa!

    Ja, det finns möjlighet för F:are att börja, om du bedömer att han kan läsa och räkna på samma nivå som en förstaklassare. Det är bara att anmäla intresse, så börjar ni senare om inte annat.

  4. Hej igen Valentina!

    Jag tänkte inte på läsningen. Räkna gör han definitivt på en förstaklassares nivå. Och han läser siffror och räkneoperationer utan problem. Han kan alla bokstäver, men kan inte direkt läsa en text utan stöd (om den bara innehåller lättare ord så kan han nog). Vad tror du om det? Är det tillräckligt?

    Mvh,
    Runa

  5. Runa, jag tror att det ska vara tillräckligt för Matteklubben Tänkarna i Stockholm. Min bror som leder träffarna jobbar mindre med text än vad jag brukar göra, och mer med fysisk material. Dessutom så förklarar han uppgiften om man t.ex. har svårt att förstå vad som ska göras, så långsamt läsande ska inte vara ett problem.

    Hoppas du kan hjälpa din son att göra diagnosen genom att berätta problemen. Det är viktigt att kolla om han har fallenhet för denna typ av klurigheter och matematik.

  6. Aha, nu bor vi tyvärr i närheten av Lund. Men jag ska titta på diagnosen! Mvh, Runa

  7. Hej Matilda!

    Vi har skickat ut information om vårterminen till som fyllt i intresseanmälan. Vill ni ha inbjudan så kan jag skicka till dig också, men fyll gärna i formuläret för att jag inte ska tappa bort er :)

  8. Hej Valentina!
    Jag har en matteintresserad 14-åring i Karlskrona, finns det något här i närheten? Jag läste precis om möjligheternas dag på måndag 9 januari men jag har tyvärr inte sett något om det tidigare. Är det bara 1 dag eller kommer det att komma fler liknande föreläsningar i framtiden? Han har även en lillebror i förskoleklass som visar intresse för matematik.

  9. Hej Sara!

    Möjligheternas dag är tyvärr bara en engångshändelse (så är det nu i alla fall). Så det blir min första besök någonsin i Karlskrona.

    Jag känner inte till några andra aktiviteter i Karlskrona tyvärr, men du kan uppmuntra dina barn att gå med i Matematiksällskapet, det är en förening som organiserar träffar för barn i hela Sverige: http://www.matematiksallskapet.se/

  10. Hej! Jag har en matematikintresserad 3:e klassare som väldigt gärna vill börja i matteklubb i Lund till våren. Jag har skrivit en intresseanmälan men ännu ej fått något svar och vad jag förstår är det uppstart i slutet av v4 om tillräckligt många anmälningar kommer in. Vi vill inte missa chansen att komma med då vi länge hållit utkick efter om en liknande matteklubb som i Uppsala skulle starta i Lund. Är gruppen redan full? Vår pojke gjorde diagnosen som fanns för Uppsalas matteklubb på nätet och klarade den men vi skickade inte in den ifylld eftersom testet bara gällde för deltagare i Uppsalas matteklubb som vi förstod det.

  11. Hej, Sonen (12 år) är mycket intresserad av Uppsalas matteklubb. Hur gör vi för att anmäla honom? Tack på förhand!

  12. Hej! Det är fullbokat på online-träffarna. Kan det hända att det blir några lediga platser under terminen? Mvh Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen