Polisbilen

Rekommenderad från: 15 år

[kkratings]

En polisstation befinner sig på en väg som sträcker sig oändligt långt åt båda håll. Någon stal den gamla polisbilen, som har maxhastigheten lika med 90% av den nya polisbilens maxhastighet.

Detta upptäcktes på polisstationen och en polis fick i uppdrag att jaga ifatt tjuven med hjälp av den nya polisbilen. Polisen vet dock inte vare sig när tjuven stal den gamla bilen eller åt vilket håll tjuven åkte. Kan polisen komma ifatt tjuven?

Problemkonstruktör: G.Galperin

Visa lösningen

4 reaktioner till “Polisbilen”

  1. Den här uppgiften påminner mycket om ängel/demonproblemet: På något av heltalen står en demon. Ovanför kretsar n stycken änglar. Änglarna ser inte demonen. Varje ”runda” så rör sig först demonen (den kan stå kvar, gå ett steg till höger eller ett steg till vänster). Därefter väljer varje ängel ett heltal, landar på det och fångar demonen om den står där. Därefter flyger änglarna upp i luften igen och det är demonens tur att gå.
    Hur många änglar behövs som minst för att de ska vara säkra på att någon gång fånga demonen, och vilken strategi ska de använda?

  2. Yes, hade änglarna i åtanke när jag valde detta problem. Detta är liknande problem, men de snyggaste respektive lösningarna har olika karaktär tror jag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen