Gardners drake

Du har säkert bilder eller monument där någon tycks följa dig med ögonen när du passerar. Men har du någonsin träffat en konstgjord varelse som följer dig med hela huvudet?

(Vänta ett tag innan videon laddas, det är värt besväret!)

anka_kanin

Synvillan fungerar bra på film

När kameran filmar, så registerar ”bara” den 2-dimensionella bilden, precis vad som skulle hända om du skulle kolla på världen med bara ett öga. Med ett öga ser du en platt bild, men med hjälp av ljussättningen, storlekar och din kunskap om världen uppfattar du ändå hur långt bort saker är. Det andra ögat ser en egen platt bild, men ser världen ur en annan vinkel. Eftersom hjärnan är medveten om de här vinklarna kan den lägga på de platta bilderna på varandra och du får ännu bättre djupseende. (Testa att titta ut genom fönstret, blundandes med ett öga. Öppna sedan det andra ögat och sedan blunda med det igen, öppna igen, blunda igen och så vidare. På så sätt kan du avgöra hur djupt du egentligen ser med bara ett öga.)

Hjärnan ser ett djup i taget

Problemet uppstår när två olika tredimensionella objekt har samma projektion, det vill säga den platta bilden som en kamera skulle registrera. Hjärnan kan då inte se två tredimensionella objekt samtidigt, utan måste växla och tycka en sak i taget.

Precis som att du inte kan se en anka och en kanin samtidigt på den här bilden:

anka_kanin

så måste du bestämma dig i varje stund om den lilla kuben är en utbuktning eller ett hål:
kub_illusion

Varför draken ser dig

Eftersom vid är vana vid tredimensionella objekt som ”buktar ut” snarare än ”buktar in”, så väljer hjärnan att tolka drakhuvudet som fylligt om vi kollar på draken med bara ett öga (ibland fungerar det även om vi kollar med två). Istället för att se drakhuvudet för det inbuktade fusket det faktiskt är, så går hjärnan hellre med på att draken följer oss med huvudet hur vi än tittar på den. Drakens konstruktion är baserad på design av Jerry Andrus.

Tillverka själv

Rekommenderas för: alla åldrar, men för att draken ska fungera krävs noggrannhet, så någon över 12 år borde närvara

Materiel: utskrifter med drakar, sax, lite tejp eller lim

Tid: 30 minuter för tillverkning, samt 30 minuter för tokigt tittande på den färdiga draken.

Ladda ner en drakbild och skriv ut på en A4. Instruktionerna finns på bilden, men är på engelska. Det du behöver veta är att ”mountain fould” betyder att man ska vika pappret som ett ”berg” längs med linjen, det vill säga så att spetsen utgörs av sidan med drakbilden, och att ”valley fould” är tvärtom.

Börja med att klippa ut hela draken och lägg den sedan tillbaka till resten av pappret för att se de exakta instruktionerna. Har du några frågor om konstruktionen, skriv i kommentarerna!

blue_dragon

green_dragon

red_dragon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen