Sista dagen för att anmäla dig till matematik-SM!

Nu är det snart igång igen! Sverige väljer sina skarpaste hjärnor bland gymnsieeleverna för att i sommar skicka de 6 bästa till matematik-VM eller IMO, som det egentligen heter. Jag blev imponerad av de senaste resultaten, då Sverige tog hem en silvermedalj! Det händer inte så ofta tyvärr.

Sista anmälningsdagen är 14 september. Jag har för mig att även högstadieelever kan få lov och delta. Jag skulle tro att mattebloggens läsare absolut har en chans att lösa ett par problem (av sex stycken). Dock kräver några av problemen ofta kunskaper som man får i tvåan eller trean på gymnasiet, så tävlingen är mer riktad på de sistnämnda. Men jag tycker att man ska känna på tävlingen även om man är yngre.

Här är lite info från den officiella hemsidan:

Den 27 september tävlar gymnasieskolor runt om i landet i Skolornas matematiktävling (även kallat matematik-SM). Tävlingen har arrangerats av den ideella föreningen Svenska matematikersamfundet sedan 1961 och firar i år 50 årsjubileum. Det är den äldsta tävlingen i matematik och naturvetenskapliga ämnen för gymnasieskolan. Förra året deltog 126 skolor runt om i landet i tävlingen.

Skolornas matematiktävling är ett av flera kvalificerande moment till deltagande i den ansedda Internationella matematikolympiaden (IMO). I juli i år arrangerades IMO 52:a gången 12-24 juli i Amsterdam. Sverige kom på plats 54 av 101 deltagande länder, en klar förbättring mot i fjol då Sverige hamnade på plats 72. Nästa matematikolympiad arrangeras i Argentina i juli 2012.

Uppdatering: Tips om vad man kan ”plugga på” innan tävlingen.

6 reaktioner till “Sista dagen för att anmäla dig till matematik-SM!”

 1. Det där med tips om vad man behöver plugga på inför tävlingen låter jätteroligt. ;) Jag har nämligen beslutat mig för att försöka. De flesta kvaluppgifterna kräver ju inte jättehöga kunskaper, men jag har fortfarande inget bra system för träning inför tävlingar på den nivån. Sedan är jag lite nyfiken på hur det är att sitta och räkna i fem timmar. Blir det inte jobbigt? Får man gå och äta under tävlingen?

 2. Kul att du ska försöka! Och ja, de flesta uppgifterna behöver inte förkunskaper, men ofta krävs att du känner till vissa tekniker.

  Det är säkert väldigt personligt, men jag tror att när du väl sitter och tävlar i fem timmar så går tiden väldigt fort. Man får inte gå och äta under tävlingen, men du kan ta med dig matsäck. Jag brukade köra på en chokladkaka och så tar man en bit när man skrivit färdigt en uppgift :)

 3. Kommer och ställa upp och har för det övat i runt en månad nu. Tips om vad man behöver att plugga är mycket välkommet.

  Sedan håller jag inte med om att man får mycket av kunskaperna för kvaltävlingen i tvåan eller trean i gymnasiet. De senaste årens skrivningar förutsätter i princip bara kunskaper från Ma B, med undantag för logaritmer och trigonometri, även om abstraktionsnivån är avsevärt högre.

  För övrigt är uppgiften som hör till bilden trevlig och förhållandevis lätt. Det är uppgift 4 från kvaltävlingen 2006.

 4. Haha, de flesta lösningarna är otroligt enkla, men det gäller att hitta dem också och det kan ta lite tid. ;) Just därför känns det här så kul!

  Det där med chokladkakan var en utmärkt idé. Det ska jag definitivt skaffa fram. :P

  Hur gjorde du för att öva, Toomas? Jag försökte också, men hittade inget vettigt system. Skriva ett helt prov på fem timmar => låter väldigt mycket. Lösa ett problem per vecka => den utsatta tiden blev ersatt med andra sysslor. Sedan fastnade jag också på de där trigonometriuppgifterna. Jag kan ju ingenting om trigonometri utom hur man räknar ut sinus, cosinus och tangens i rätvinkliga trianglar… Jag försökte fundera ut vilka områden jag behövde lära mig om, men fastnade genast där också…

 5. Mitt system är att räkna ett prov per dag med facit. När det närmar sig tävlingen, jag tänkte mig nu i helgen, tänker jag gå över till att inte använda det. Det är svårt att hitta fem oavbrutna timmar, men en timme på morgonen och två eller tre timmar på kvällen bör gå att fixa. Under de två helgerna som kommer tänker jag göra fyra ”mock-exams”, det vill säga att simulera provtillfället.

  Jag läste för en månad sen in lite av trigonometrin, för att kunna ha en chans även på de uppgifterna. Man behöver i princip bara känna till enhetscirkeln, trigonometriska ettan, areasatsen, sinussatsen och cosinussatsen. Detta kan läsas in på ett par dagar med digert studerande eller under en vecka, som jag, i ett behagligt tempo.

 6. Tack Toomas! Det ska jag definitivt prova. ;) (1 vecka kvar typ…) Var får du tag på så många prov? Använder du de där före 2006 också eller löser du finalproven med?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen