Att dela rättvist

Att dela rättvist

[kkratings]

En vandrare gick förbi två kompisar som skulle äta pannkakor. Ena kompisen hade 3 pannkakor, den andra hade 4 pannkakor. Alla pannkakorna delades jämnt mellan de tre personerna. Vandraren betalade sedan för sig med 7 kronor. Hur ska kompisarna dela pengarna rättvist mellan sig (det vill säga att pengarna var och en får motsvarar mängden pannkakor var och en gav bort)?

Visa lösningen

2 reaktioner till “Att dela rättvist”

 1. Hej!
  Först uppskattning och beröm! Kul blogg!
  Sedan kritik:
  1. Begreppet rättvisa är riskabelt att lämna odefinierat eftersom det är en moralisk frågeställning. Men det är lätt att se vilken definition du menar om man förstår din lösning.
  2. Språket innehåller fällor. ”2/3 utav sina pannkakor” avser här ”2/3 av en pannkaka, taget ifrån mängden av sina pannkakor”, men betyder snarare ”2/3 av mängden av sina pannkakor” vilket är något helt annat.

  3. Ett förslag till frågeställning: när två ska dela en godbit och delningen inte kan göras perfekt så är en vanlig metod att en person delar och den andra väljer. På så sätt drabbas inte någon av någon annans dåliga ögonmått eller dåliga delning. Kan du (eller läsarna) hitta en metod för 3 eller flera om uppfyller samma krav?

 2. Hej Ulf!
  Tack för berömmen och kritiken!

  1. Du har rätt, det bör förtydligas, har inte tänkt på att ”rättvis” skulle kunna tolkas matematiskt annorlunda. Kanske finns det ett bättre ord, mne just nu kommer jag inte på något.

  2. Ah, ja!

  3. Jag känner till den avundsjukefria lösningen för 3 personer sedan tidigare :) Den är snyggt med svår att komma på. De som vill se lösningen kan göra det här: http://en.wikipedia.org/wiki/Selfridge%E2%80%93Conway_discrete_procedure

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen