Okänd sifferkod

Rekommenderad från: 12 år

[kkratings]

En sifferkod, som består av 7 olika siffror kallas för godkänd sifferkod. Man vet att ett kassaskåp har en viss okänd godkänd sifferkod.

Om man slår in någon godkänd kod och åtminstone en rätt siffra kommer på rätt plats, så öppnas kassaskåpet.

Kan man öppna kassaskåpet på färre än 7 försök?

grontkassaskap

Visa lösningen

3 reaktioner till “Okänd sifferkod”

  1. Nej, men däremot på sju försök så har man öppnat det. Ritar man upp en tabell med översta rader 0123456789 överst och den under 1234567890 och vidare ner så får man ett 10×10 bräde med alla siffror. Sedan kan man begränsa brädet till enbart 7 siffror(den översta går då från 0-6, den understa 6789012).
    Då ser man att talet 6 uppkommer på alla platser, som en diagonal. Därifrån drog jag slutsatsen att det krävs minst 7 försök för att lösa upp kassaskåpet. Däremot är chansen ganska stor (6/7) med 6 försök och chanserna minskar med en sjundedel ju mindre försök man får. Hoppas jag klurat rätt så här på nattkvisten :) Känns intuitivt rätt åtminstone!

  2. Vi har en inofficiell tävling här på bloggen i att lösa de här gåtorna, så du får gärna skicka in din lösning till valentina.chapovalova@gmail.com

    Men nu tar jag inte bort din kommentar, för att du inte har skrivit ut precis alla stegen i din lösning, så folk kan inte sno lösningen :)

    Angående själva lösningen, så får du jättegärna motivera lite mer hur du kom fram till att det krävs minst 7 försök för att öppna kassaskåpet. Du kommer upp på vår fina topplista om lösningen är rätt, annars mailar jag tillbaka och säger vad som är fel.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen