Ostbitar

Rekommenderad från: 12 år

[kkratings]

Det finns 25 ostbitar. Går det alltid att välja en bit, skära den i två delar på så sätt att osten nu kan läggas i två kassar så att den uppskurna ostens delar hamnar i olika kassar och det finns lika många ostbitar i varje kasse och osten i kassarna väger lika mycket?

Visa lösningen

2 reaktioner till “Ostbitar”

  1. Jag tänkte så här..
    ta bort en ostbit som får delas itu. Lägg en halva i var kasse. Lägg sen i hälften av de övriga hela ostbitarna i var sin kasse så ligger det lika mycket i varje.
    Dvs 12 hela och en halv bit i varje och det borde väga lika i var kasse!
    Rätt eller fel?

  2. Karin: Tänk på att bitarna kan väga olika mycket. Antag att alla utom två bitar väger 0.001 gram, två bitar väger 100 gram. Om du då tar och delar på en 100 g bit kommer du att i en kasse få ungefär 150 gram och i den andra få 50 gram. Man kan argumentera att då borde man ta en av minibitarna och dela istället, vilket är sant. Uppgiften går alltså ut på att visa att det för alla möjliga olika ursprungsvikter på ostarna går att göra det (eller att hitta ett motexempel med ursprungsvikter där det inte går).

    Ost-tema på uppgifter stödjer jag till fullo!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen