Adventspyssel 8

Tom och Jerry

Katten Tom jagar Jerry, som gömmer sig i ett av fem råtthål, som ligger på rad. Tom kan sätta in tassen i ett av råtthålen i taget och om Jerry är där, fångar Tom honom. Om det är tomt drar Tom ut tassen, och då blir Jerry så rädd att han springer över till råtthålet till vänster eller till höger om där han nyss var.

Kan Tom garanterat fånga Jerry? Om ja, hur gör Tom? Om nej, hur kan Jerry försöka rädda sig själv?

Visa svaret

7 reaktioner till “Adventspyssel 8”

  1. Får man skriva svaret här som man tror är rätt? Jag tycker i alla fall att Tom borde börja med ett av hålen som är längst på sidan. Antingen eller, och sedan gå åt andra hållet för varje försök. Tillslut så kan Jerry inte springa mer åt sidan =)

  2. Eleonor, du missar att Jerry kan springa förbi handen. Anta till exempel att Jerry står i hål nr. 2 och Tom börjar prova hål nr. 1, då får Jerry chansen efteråt att gå till 1, och därmed är han säker när Tom sen går till höger, till 2 och sedan 3, 4, 5.

  3. Ja, man får absolut reflektera över adventsgåtorna här. Det var bra idé, men Skäggets invändning stämmer.

    Detta är svåraste adventsgåtan hittils tycker jag personligen. Hur går det, hamstergillarna?

  4. Det går utmärkt. Tog ledigt någon dag bara, eftersom jag och min kompanjon hamsterslaktaren har ett projektarbete i matematik att sköta. Jag kollade boggen nu för fem minuter sedan och har redan löst de nya uppgifterna. Att blanda ihop dödliga piller är ju inte så farligt som det låter. Du kan alltid dela varje okänt piller på mitten och genom att äta de första halvorna på morgonen och de resterande på kvällen intas rätt dos utan problem.

  5. Nej det hann jag inte hamsterslaktaren löste den före så nu vet jag redan lösningen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen