HMT-final 2011

I lördags genomfördes den årliga finalen av Högstadiets Matematiktävling, där Sveriges 44 bästa högstadieelever deltog. Jag var på plats i min gamla gymnasieskola (Danderyds Gymnasium) och såg bl.a. på prisutdelningen.

Jag vill säga ett stort grattis till vinnarna Emma Johansen, Lars Åström och Lisa Lokteva från Linköping, Limhamn och Borås respektive, som allihopa fick fullpoäng! Ett extra grattis till bloggtävlingens vinnare Toomas Liiv, som kom sjua!

Vanligtvis är jag med och rättar deltagarnas lösningar, men i år förberedde jag och genomförde en presentation som var ”pausunderhållning”. Presentationen handlar om den matematiska idén ”reduktion”, som går ut på att man reducerar svårare problem till enkla. Det är ganska mycket humor i föredraget samt förklaringar på vad som skiljer en matematiker från andra vetenskapsmän. Lite som i historien om en matematiker och en fysiker i detta inlägg.

Presentationen tar circa 25 minuter och ni som är lärare kan använda den på förslagvis någon lektion i diskret matematik. Låt gärna eleverna diskutera uppgiften om målaren först, innan lösningen avslöjs.

Bläddra genom filen med piltangenterna efter att ha tryckt F5.

5 reaktioner till “HMT-final 2011”

  1. Kul!

    Smärre påpekande: Du skriver (om schackbrädesuppgiften) att problemet reduceras till 64 av den lättare sorten, men jag skulle snarare säga att det reduceras till 32 mindre problem, för det är ju så många rutor som ska färgas om.

  2. Är det inte snarare 16 problem, med tanke på att det för varje ommålad ruta i övre delen av schackbrädet målas om en ruta i nedre delen av schackbrädet? ( När man har gått tillbaka till en annan ruta, menar jag. )

  3. Jag tänkta nog att det är 32 problem av den sorten som löses i föredraget (att man ändrar exakt en ruta utan att ändra andra). För att i problemen av den enklare sorten går man tillbaka till en annan rutan än den man startade från, just för att rutan man startar från inte målas om (eftersom man bara målar om rutor man går till).

    Men det går säkert att formulera om hjälpproblemet lite, så att det istället blir reduktion till 16.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen