Matematisk utflykt

Matematisk utflykt är en bok om 40 kluriga problem och vacker matte. Den skrev jag tillsammans med min kompis, Erik Svensson. Du kan beställa boken genom formuläret nedan eller på GML Förlags hemsida.
framsida
baksida

Om boken

De fyrtio problemen i boken är noga utvalda, så att lösningarna illustrerar olika idéer, och förhoppningsvis nya sätt för läsaren att tänka. Ofta är problemen väldigt svåra, men lösningarna behöver inte vara komplicerade för den sakens skull, och framförallt behöver du räkna väldigt lite, eller helst inte alls.

Provläs i boken

Du kan ladda ner två av problemen som pdf-filer. (Det finns fem svårighetsgrader i boken, och nedan är ett problem från nivå 1, samt ett från nivå 3)
Slantar och sannolikheter
Logiker med hattar

Beställa boken

Du kan köpa boken med mjukpärm till exempel på GML-bokhandeln. Priset är då 210 kronor (samt 60 kr frakt).

Du kan även beställa en version i hårdband för 290 kronor + frakt 55 kr genom att göra en insättning på 345 kr till bankgiro 100-9695 (Rolima). Mejla din leveransadress till valentina.chapovalova@gmail.com och säg till om du behöver ett kvitto på köpet.

Läs om hur boken blev till

Författarna Valentina och Erik

14 reaktioner till “Matematisk utflykt”

  1. En liten kommentar till ”Logiker med hattar”.
    inspirerad av den flörsta ”out of the box”-tänkandet så tänkte jag att om logikerna ställde sig i ett led formad om en cirkel skulle alla överleva eftersom man skulle inte kunna säga vem som står sist.
    Man tänjer mer på begreppet led än på matematiken, men om man skriver ”ett rakt led” så försvinner mitt kryphål.

  2. Fast stämmer det? Om de står i en cirkel så är det ju ändå någon som måste vara den första att säga (och då kan åka dit för en felsägning).
    I någon mening så står ju alla sist i en cirkel, så man skulle kunna kräva att alla gissar sin hattfärg samtidigt. Hur ska logikerna då göra för att vara övertygade om att någon logiker överlever? Vi antar att det är minst 3 logiker (men inte oändligt många) och att alla ser varandra.

  3. @JohanB:
    Jag menar inte att det en jättesmart lösning men det är ett kryphål/tankevurpa som inte skadar att täppa igen.

  4. Hej Val! De allmänna problemlösningstipsen (ca 30 sidor) som man får ifall man ger 100 kr, finns de också i boken?

  5. Hej! Japp, de ingår i boken! Ihopparning är ett exempel på ett sådant problemlösningstips.

  6. Hej Jonix, det finns inget clearing-nummer, eftersom det är inte ett vanligt bankkontonr. Gör som du brukar göra med bankgiro, det är samma system som för vanliga fakturor.

  7. Hej Val!

    Jag har beställt din bok för ett tag sedan och jag tyckte mycket om den. Jag skulle dock villja bli rekommenderad en till bok med intressanta uppgifter, då jag nästan är färdig med alla problem i boken. Jag går sista året på högstadiet och intresserar mig mycket för geometri och ”talteori”, eller vad det heter, i synnerhet. Tacksam för svar.

  8. Hej Matte!

    Kul att du tyckte om boken. Tänk på att Nivå 5-problem är riktigt svåra och kanske kan räcka lika länge som alla andra tillsammans :) Vill du berätta vilket problem du tyckte bäst om hittills?

    Mm, det heter talteori om du tänker på delbarhet, primtal, Euklides algoritm och dylikt. Jag känner tyvärr inte till några böcker på svenska med samma nivå på uppgifterna. Men! Du kan lösa uppgifter från Baltic Way-tävlingarna. De är i uppdelade i just 5 problem i algebra, 5 i talteori, 5 i geometri och 5 i kombinatorik. De flesta är svåra, men det finns några som passar även högstadiet. Här hittar du problemen på engelska, men på respektive hemsidor kan du hitta problemformuleringarna även på svenska: http://www.math.olympiaadid.ut.ee/eng/html/?id=bw

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2025 Mattebloggen