Adventspyssel 24

En julklapp till er, kära läsare! Ett korsord!

Korstalet hittade jag och min kompisar på när vi gjorde tävlingen Mattekvadraten år 2002. Det var en lagtävling, så tanken är att 4 personer hjälps åt att lösa uppgiften. Skriv gärna ut och lös uppgiften med din familj, eller själv om du tror att det går snabbare så :) GOD JUL!

Mattekorsord

Fyll i precis som ett vanligt korsord. En siffra finns med från början. Obs! Inga tal börjar med noll.

Vågrätt:
2. Identiskt med lodrätt-3
4. En tvåpotens
6. Ett minsta tvåsiffriga tal som är lika med hälften av en kvadrattal
8. Största femsiffriga talet som har alla siffror olika
9. Vågrätt-6 multiplicerat med lodrätt-12
10. Ett tal som är en kub men inte en kvadrat
11. En trepotens
13. 1112
15. Ett kvadrattal
16. Ett tal som består av siffror 0,1,2,3 och 4 och är delbart med 8

Lodrätt:
1. Arean av en kvadrat med sida 12.
2. Multipel på 22
3. Palindrom (ett tal som ser likadant ut bak och fram)
5. Största tresiffriga talet
7. Palindrom
12. Ett primtal
13. Ett antal timmar på ett helt antal dygn
14. En sjupotens

Visa svaret

4 reaktioner till “Adventspyssel 24”

  1. Mycket intressant. Sådant här bör finnas i dagstidningar istället för vanliga korsord, ty det är mycket mer underhållande. Hur var det att konstruera den? Det skulle vara intressant om man skickade in dylika korsord till tidningar och fråga om de skulle vilja ta med dem, men det förutsätter förstås att det inte är ett slavgöra att konstruera dem.

  2. Jag tror eventuellt att villkor 10 måste specificeras till heltalskvdrat och heltalskub för en korstalet ska ha en entydig lösning. Att en entydig lösning inte finns påverkar dock inte resten av korstalet, så detta är egentligen inte nödvändigt.

  3. Jag tror att det där med heltalskub/-kvadrat är underförstått. Om man inte specificerar det finns det ju inga lösningar, för alla tal har kvadrat- och kubikrötter (jag antar att alla talen är positiva heltal).

  4. Det var så länge sedan vi konstruerade den, så jag minns inte ens hur det gick till. Själv tycker jag att det är kul att lösa sådana här.
    Om ni tyckte om den, så kan jag försöka konstruera en ny och lägga upp på bloggen, skulle gissa på att det är ungefär lika mycket jobb som ett vanligt korsord.

    Termerna kvadrat- och kubtal är underförstådda heltals-diton, som Benjamin säger. Skulle det syfta på reelltals- så skulle det ju bara beteckna icke-negativa reella tal, som det redan finns ett ord för.

    I överlag är det mycket som har underförstådd betydelse i problemformulering. I problemen här på bloggen (för de yngre och adventsgåtorna) förekommer de mest enkla varianten av definitionerna (egentligen mest specifika) om inget annat anges. Det är något jag strävar efter i alla fall, sedan blir det som det blir och det är bra att ni påpekar om det finns tvetydigheter.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen