Roliga spel med tråkiga ekvationer

De flesta människor tycker inte om algebra i skolan. Utan någon intuition för vad som händer tvingas de att lösa ekvationer i skolan. Och när ekvationen väl är löst finns det ingen känsla av tillfredsställning, snarare kvarstår förvirringen och tankarna som ”vad har jag precis gjort och varför var det bra?” dyker upp.

Många gånger har jag hört begreppet ”gamifiering” (”gamification” på engelska) nämnas i sådana diskussioner. Att göra om aktivitet i skolan till ett spel skulle göra det intressant för eleven att slutföra det. Små belöningar, även bara orden ”level completed”, kan motivera en att gå vidare. Dessutom erbjuder spel mer variation än mekanisk räkning.

Jag tror också på att spel är framtiden inom matematikundervisning. Än så länge har jag hittat två bra spel som handlar om ekvationer. Båda förverkligar en idé, till skillnad från massa andra spel som endast överför tråkig räkning från skrivblocket till datorn.

Den första är skapad av fieldsmedaljören Terence Tao. Hans tanke med spelet är att lära ut balansmetoden (det vill säga att man förändrar båda ekvationsled på samma sätt samtidigt), men samtidigt göra det intressant. Med begränsade operationer ska man lösa ut x så fort som möjligt. Även personer som är bra på matte kan få utmaning av de sista nivåerna.


Spela Terence Taos spel (tryck på bilderna på gubbarna, inte deras instruktioner).

Det andra spelet handlar om linjer och deras ekvationer. Enkel idé, briljant utförande!

Spela Algebra vs. Cockroaches

6 reaktioner till “Roliga spel med tråkiga ekvationer”

  1. AOPS (Art of Problem Solving) har en liknande sak på sin hemsida, något de kallar för ett ”online learning system” vid namnet Alcumus. Kolla gärna in det.

  2. Företaget i allmänhet, ja, men jag ser ingen konflikt i att mindre ”duktiga” elever använder sig av det systemet.

    Annars har även Khan Academy ett liknande system, som verkligen börjar på grunderna av grunderna (hur man räknar med de fyra räknesätten, läsa av klockan), men spänner sig uppåt mot grundläggande analys, komplexa tal och logik. Det kraftfulla med just Khan Academy är att även all teori gås igenom (i form av videolektioner), det är inte endast övningsuppgifter.

    Båda dessa system har ett stort antal möjligheter till achievements och dylikt, men saknar den smålöjliga grafiken som annars kännetecknar enklare matematikspel, vilket både har för- och nackdelar, förstås.

  3. Det spelat verkar bra G., om det är någon som har testat det får ni gärna berätta vad ni tyckte :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2024 Mattebloggen