Matteklubben Uppsala

Aktuellt

Nu är de ordinarie lektionerna på matteklubben slut för terminen och vi tackar för detta läsår! Intensivgrupperna kommer att träffas några gånger till men snart kommer även de vara slut. Mail kommer att skickas ut de närmaste veckorna till föräldrarna till barn som redan går på matteklubben. Där kommer viktig information inför vårterminen så se till att läsa igenom det mailet och svara på formuläret som medföljer. Notera att de ordinarie grupperna kommer att börja vecka 4 igen.

Hoppas ni alla är lika nöjda med denna termin som vi är och vi önskar er alla en fin ledighet!

//Ledarna på matteklubben

6 december 2024

Om oss

Matteklubben är ett samarbete mellan Uppsala kommun och Matematiska institutionen (UU) som är till för barn som gillar matte, men vill ha mer och svårare matte än den som finns i skolan. Den matten som tas upp på träffarna ligger oftast utanför skolprogrammet och vi fokuserar på att utveckla problemlösnings- och resonemangsförmågan.

Observera att ditt barn kan gå på Matteklubben endast om ni går i en skola i Uppsala kommun (oavsett om det är en kommunal- eller friskola).

Uppsala kommun

Plats och tid

Under vårterminen 2025 träffas vi vecka 4, 7, 10, 13, 15 och 19. Notera att vi alltså ses vecka 15 istället för vecka 16!

Åk 2-3: tisdagar 17.15-18.30 och onsdagar 17.15-18.30

Åk 4-5: måndagar 17.15-18.30 och torsdagar 17.15-18.30

Åk 6-7: måndagar 18.45-20.15 och torsdagar 18.45-20.15

Åk 8-9: onsdagar 18.45-20.45

Matteklubben träffas på Ångströmlaboratoriet, i hus 2, sal 2004. Karta

Frånvaro

Ni kan anmäla frånvaro för en eller flera träffar här.

Att börja på Matteklubben i Uppsala

En elev kan börja på klubben om hen just nu går i åk 2-9 i en grundskola i Uppsala kommun. Ni kan även ställa er i kö om eleven går i åk 1 på lågstadiet, då kan eleven med större sannolikhet börja på Matteklubben när hon/han börjar i åk 2.

För gymnasieelever finns det intensivgrupper som träffas i regel varje vecka under skolterminen.

Se till att anmäla er (steg 2) för att få er plats i kön. De flesta köande bjuds in i början av januari/augusti inför varje ny termin, men inbjudningar mitt i terminen kan också ske.

Har man börjat på Matteklubben så får man fortsätta så länge man gått på träffarna regelbundet, det vill säga besökt minst hälften av träffarna under en termin.

Håll utkik efter ett mejl i december/juli, då får ni en inbjudan till att välja grupp inför nästa termin. Mejl går ut till många föräldrar samtidigt, kolla gärna skräpinkorgen, ifall ni inte ha fått något inbjudningsmejl. Tänk på att vi bara har mejladressen som du anger vid registreringen.

Gruppen väljs via en Doodle. Principen ”först till kvarn” med att välja grupp gäller. Om ingen av de lediga grupperna passar, skriv en kommentar om önskad tid längst ner i Doodlen, så vet vi att ni ska få inbjudan även nästa termin, även om ni inte kan gå den aktuella terminen.

Vid eventuella förändringar, ska man mejla samordnaren. Ange barnets fulla namn och efternamn, samt nuvarande årkurs.

Vi är tacksamma om ni anmäler frånvaron!

Vi brukar samla synpunkter genom en utvärdering för föräldrar under höstterminen, och en för elever i slutet av vårterminen.

Anmälan

  1. Eleven som går i åk 2-9 fyller i diagnosen:
  2. Föräldern fyller i ansökningsformuläret direkt efter:
  3. Ni blir kontaktade när det finns plats i er årskursgrupp och då väljer man en tillgänglig grupp.

Notera att bekräftelsemail skickas ut manuellt och därav kan det dröja innan ett sådant kommer. Har ni inte fått bekräftelsemail inom en vecka får ni gärna maila ella.wiiand@gmail.com för att bekräfta att er anmälan har kommit fram.

Praktisk information om träffarna

– Träffarna för åk 2-9 leds av matematikstudenter på Ångströmlaboratoriet, Uppsala Universitet.

– Varje lektion får deltagarna 1 eller 2 blad med problemlösningsuppgifter som man jobbar med i egen takt. I snitt brukar eleverna komma halvvägs på problembladen. Man får gärna ta med sig uppgifterna hem eller till skolan.

– Huvudledaren går igenom nyckelproblemen från varje blad på tavlan och pekar på idéer och metoder som dyker upp i lösningarna. Eleverna uppmanas att delta i helklassdiskussioner.

– Under höstterminen sker det vanligtvis 5 träffar och under vårterminen är det 6 stycken. Den sista träffen på varje termin brukar vara någon slags tävling.

– Ni behöver inte ha med något till träffarna.

– Ingången till Ångströmlaboratoriet låses klockan 17.00. Studenter går ut ur byggnaden med jämna mellanrum under kvällen så det går oftast bra att komma in om man väntar lite. 15 minuter efter varje lektionsstart släpper vi på Matteklubben in sent ankomna elever i byggnaden.

– Varje träff är 1-2 timmar lång (beroende på årskurs) och flera assistenter finns i rummet.

– Gruppens storlek är 15-25 personer, men ibland är det färre eller fler.

– Varje träff bjuder Matteklubben på juice och frukt, med start från åk 5-6-gruppen får barnen även vegetariska mackor med ost. Meddela oss ifall allergiinformationen för ditt barn ska uppdateras.

– Grupperna är indelade efter årskurs: 2-4, 5-6, 7-9 eller 2-3, 4-5, 6-7, 8-9. Vi byter indelningen vartannat läsår så att man nästan alltid går med samma personer genom hela grundskolan.

– Vi rekommenderar att välja grupp efter ålder och inte vilken nivå man läser på i skolan. Problemlösningen är en annan sorts matematik är räkning/kunskaper inom skolmatematiken.

– Om ni provat den rekommenderade åldersgruppen och den ändå är för lätt, prova en högre årskursgrupp.

– Om det är svårt i den rekommenderade åldersgruppen, så ska det vara så. Fortsätt gärna så länge klubben känns givande och intressant.

– Om ditt barn inte trivs med problemen på Matteklubben och istället föredrar procedurräkning (t.ex. att räkna med stora tal) rekommenderar vi en högre årskursbok inom skolmatten och att inte fortsätta på Matteklubben.

Fler aktiviteter utöver den ordinarie Matteklubben

För åk 5-gy3

Ungefär från åk 5-6 får eleverna börja gå i en så kallad intensivgrupp. Dessa grupper tar upp ännu svårare matematik än vad som behandlas på ordinarie Matteklubben, så vi rekommenderar dessa till elever som redan tycker att Matteklubben är roligt och inte för svårt.

För gymnasieelever sker intensivgruppsträffarna varje vecka. För yngre elever har intensivgruppen träffar de veckor som inte har en ordnarie matteklubbsträff.

Om du går i intensivgruppen väljer du själv om du vill fortsätta gå på ordinarie träffar eller inte. Kom ihåg att meddela ditt beslut om du vill sluta i någon av grupperna. Det går också bra att direkt komma in i intensivgruppen utan att ha gått på ordinarieträffar, men detta rekommenderas endast för elever som har tidigare erfarenhet av avancerad problemlösning.

För åk 6-gy2

I samarbete med Matteklubben hålls ett sommarläger för elever som vill lära sig mer om matematik och programmering, Mattekollo. Deltagare från hela landet är välkomna, dock behöver man komma in på kollot genom att skriva ett antagningsprov.

Kontaktinformation

Ledare åk 2-3: Ella Wiiand, mejl: ella.wiiand@gmail.com

Ledare åk 4-5: Ella Wiiand, mejl: ella.wiiand@gmail.com

Ledare åk 6-7: Ella Wiiand, mejl: ella.wiiand@gmail.com

Ledare åk 8-9: Linus Sköldberg, mejl: linus.skoldberg@gmail.com

Samordnare för ordinariegrupper: Ella Wiiand, mejl: ella.wiiand@gmail.com

Samordnare för intensivgrupper: Valentina Chapovalova, mejl: valentina.chapovalova@gmail.com

19 reaktioner till “Matteklubben Uppsala”

  1. Roliga uppgifter! Ville bara påpeka att de första två spelbeskrivningarna inte säger vad villkoret för vinst är. Det kanske man kunde lägga till.

    Lycka till med Matteklubben! Jag hoppas att träffarna blir välbesökta.

  2. Ah, tack! Det rättade jag till nu.

    Jag tror vi kommer få många besökare :) Hoppas att de känner att de kommit rätt.

  3. Hej!
    MIn son är 10 år och tycker att matten i skolan är för lätt. Är matteklubben något för honom (svårt för er som aldrig har träffat honom, så kanske dum fråga..)?
    Han är vad jag märkt inte särbegåvad( i meningen bara intresserad av matte och det enda han gör är att ängna sig åt matematiska problem)

    Så vilken ålder vänder ni er till?
    Måste hans fröken anmäla honom?
    Om han kan och vill gå, vilken dag v 39?

    Ursäkta om texten är lite rörig, men lång arbetsdag…

  4. Hej Jonas!

    Det låter som att din son skulle passa bra för Matteklubben. Det är synd att ni inte var med den 11:e september och testade aktiviteterna där, då skulle ni vara mer eller mindre säkra på om det var för honom.

    Vi vänder oss till åk 2-9 och ja, det är lärarna som skulle tipsat er/oss om varandra. Men sedan låg det i föräldrarnas händer.

    Nu är anmälningarna för höstterminen tyvärr stängda, men återkom inför vårterminen! Ni kan även följa våra aktiviteter här på bloggen och försöka lösa problemen hemma.

  5. Hej, vår dotter (Vilja) var med första träffen, och menar att hon blev anmäld på plats. Tänkte bara dubbel kolla att så är fallet. /Mvh Mats

  6. Hej!
    Jag heter Helene Fjällbäck och är lärare i åk 2-3 och skulle vilja få kontakt med er via mail. Har en elev som eventuellt skulle ha glädje av att vara med i matteklubben.
    Vänl Helene

  7. Hej Val,

    Jag läste om matteklubben i Universitetsläraren och blev superimponerad. Min son går i 2an och älskar matte. Han tycker det är svårt att läsa, så jag vill verkligen uppmuntra hans matteintresse. Jag tror att han är duktig för sin ålder, men det är svårt att säga eftersom man som förälder såklart är ganska ’biased’. Jag undrar om du kommer ta emot nya barn till matteklubben till våren. Hur gör man då för att prova/anmäla sig?

    MVH

    Karin

  8. Hej!
    Kan man anmäla sitt barn till vårterminen nu och när sätter ni iså fall igång.

  9. Hej! Min dotter kom hem idag med info om Matteklubben och hon är väldigt intresserad. Vi försöker anmäla henne, men länken fungerar inte. Jag får till svar att något sådant dokument kan ej hittas. Hur gör vi nu?

    Med vänlig hälsning
    Gunilla Gustafsson

  10. Hej!
    Jag fick också hem länken idag av min sons lärare men den fungerar ej, hur gör jag?
    Mvh Ann-Sofie E

  11. Hej! Vill anmäla vår son men länken fungerar inte och anmälningsdatum passerat. Finns möjlighet för sen anmälan. Går i 3:an// Anna

  12. Hej! finns det något motsvarande eller samma upplägg för barn i åk 5 i Stockholm? //Mamma Linda

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2009-2025 Mattebloggen